Belföld

Az MSZP nem alkudozik a miniszterelnökről

Az MSZP-frakció nem kíván a miniszterelnök személyét érintő alkukba bocsátkozni az SZDSZ-szel a programvita helyett - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a képviselőcsoport évadnyitó ülése után hétfőn Budapesten újságíróknak.

A frakció saját munkája eredményének tekinti, ezért támogatja a Megegyezés című programot, amely sikerrel igyekszik összeegyeztetni a gazdasági fejlődés és a társadalmi integráció szempontjait – közölte a frakcióvezető.

Hiba lenne az előrehozott választás?

Lendvai Ildikó azt mondta, a képviselőcsoport erről a programról és a vállalható kompromisszumokról tartja lehetségesnek a tárgyalást az SZDSZ-szel, ezért nem kíván és nem lát lehetőséget arra, hogy személyi alkukba bocsátkozzon a miniszterelnök személyéről vagy másról a programvita helyett.
“A frakció a program folytatásában érdekelt, méghozzá ezzel a kormánnyal képzeli el a program megvalósítását és folytatását” – fogalmazott.

Hozzátette: a képviselőcsoport hibának tartaná az előre hozott választásokat, mert ez az ország számára elvesztegetett időt jelentene.

A szakértői kormány nem megoldás

A szakértői kormánnyal kapcsolatban Lendvai Ildikó elmondta, “a szakértői kormány olyan szó, amely mögött nincs olyan tartalom, amely megoldást jelentene a mostani helyzetre”.
Hozzátette: egy kormány valamilyen program mögé szerveződik, és párt, vagy pártok támogatását bírja.

A politikus közölte, hogy a hosszú vita után meghozott állásfoglalás szerint a frakció szükségesnek tartja a nyitottságot, az ésszerű és vállalható kompromisszumot, amennyiben azok nem sértik a gazdasági és a társadalmi felzárkózás szempontjait.

Arra a kérdésre, milyen fogadtatása volt Gyurcsány Ferenc rendkívüli kongresszust kezdeményező javaslatának, Lendvai Ildikó elmondta: a frakció nem érezte feladatának, hogy a kongresszus összehívásában hozzon határozatot, ezt a párt keddi elnökségi ülésének, utána a választmánynak kell eldöntenie.

A hozzászólások között voltak pro és kontra érvek is. Olyanok is, amelyek hasznosnak tartják, és olyanok is, amelyek a legfelső döntéshozó testület összehívását nem feltétlenül tartják szükségesnek – fűzte hozzá, megjegyezve, erről nem szavazott a frakció.

Társadalmi támogatottságot várnak

Arra a kérdésre, volt-e arról szó, hogy miként biztosítják a parlamentben a többséget, Lendvai Ildikó azt mondta, az MSZP egy dolgot tehet, hogy olyan társadalmi támogatottságot állít a program mögé, amely “elősegíti a parlamenti támogatottság növekedését”.

Például a költségvetés és az adótörvények támogatásáról “nem is gondolnánk más eszközre mint arra, hogy erről vagy egész frakciót, frakciókat, vagy képviselőket győzzünk meg, de nyíltan, vitában” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy kettészakad az SZDSZ-frakció a politikus azt válaszolta, nem törekszenek erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik