Belföld

2,24 milliárdra bírságolt a Kánikula kommandó

A Kánikula kommandó fogyasztóvédelmi program keretében több mint 53 ezer ellenőrzést végeztek a hatóságok szakemberei, mintegy 16 ezer esetben összesen 2,24 milliárd forint bírságot szabtak ki - mondta Kondorosi Ferenc, az „Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos.

Hozzátette: a június 30. és augusztus 25. közötti összehangolt ellenőrzések során a pénzbírságon kívül a hatóságok átmeneti időre 384 üzletet bezártak, mintegy 1500 esetben felfüggesztő határozatot hoztak. További 702 esetben eltiltással, 351 esetben kötelezéssel szüntették meg a szabálytalanságot.

Kondorosi Ferenc elmondta: az akció során 33 millió forint értékben foglaltak le ruhát, cipőt, adathordozót, gépjárművet, jövedéki terméket. Kifogást emeltek 180 tonna élelmiszer árusításával kapcsolatban, ezek egy részét kivonták a forgalomból.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a jövőben az autóalkatrész-kereskedelem, az autóbontók, a színesfém-kereskedelem ellenőrzésére fektetnek hangsúlyt.
Szikora János, a APEH elnöke kiemelte, hogy a korábbi akciókhoz képest csökkent a nyugtát nem adók aránya, ugyanakkor a foglalkoztatási szabályok ellenőrzése során romlást tapasztaltak.

Jó strandok, pályaudvarok, gyermekétkezdék

Falus Ferenc országos tisztifőorvos elmondta, hogy a strandokon a medencék és a természetes fürdőhelyek ellenőrzése során a vizek minősége megfelelő volt. A vasúti pályaudvarokon a tisztasággal nem voltak gondok, de a szociális helyiségek kívánnivalót hagytak maguk után. Nem találtak kirívó szabálytalanságot a gyermekétkeztetés során, a sportlétesítmények közegészségügyi szempontból megfelelő feltételekkel rendelkeztek.

Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke kiemelte, hogy az akcióban 6.585 ellenőrzést hajtottak végre, közül 5.211-nél volt szabálytalanság, ez az ellenőrzött munkáltatók 79 százaléka. A leggyakoribb jogsértés a feketefoglalkoztatás volt.

Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója elmondta, hogy a hivatal fontosnak tartja a lakosság tájékoztatását élelmiszerbiztonsági kérdésekről, ezért a hatóságok ellenőrzéseit kiadványokkal, rendezvényekkel segítették.

Kevesebbszer vernek át minket

Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója kiemelte: a mostani akció tapasztalata, hogy a korábbi 20 százalékról 12 százalékra csökkent a próbavásárlások során a megkárosítások aránya. Ugyanakkor a nyári ellenőrzés során 10 esetben gyanús strandcikket találtak, amelyből 8 volt veszélyes termék.

Süth Miklós főállatorvos úgy ítélte meg, hogy van eredménye a hatóságok összehangolt fogyasztóvédelmi ellenőrzésének. Szerinte továbbra is a megelőzésre és a tudatosításra kell a hangsúlyt helyezni, ennek keretében fórumot tartottak a hatóság, a vállalkozók és a fogyasztók részvételével.

Nagy János, a VPOP országos parancsnoka eredményként értékelte, hogy nőtt a felderítések száma, jelentős értékben foglaltak le gépjárműveket és jövedéki termékeket.

Török Zoltán, az ORFK közrendvédelmi főosztályvezetője arról számolt be, hogy az akció során a hatóságok tagjainak biztonságát biztosították, kiemelt figyelmet fordítottak a kábítószer elleni harcra, valamint a közlekedésbiztonságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik