Belföld

Olcsóbb lenne a távhó a Fidesztől

A kormány a hatalmon maradással törődik a válságkezelés helyett, ennek a válságnak az egyik jele a távhőszolgáltatás díjának újbóli várható emelése - mondta László Tamás, a Fidesz lakótelepi munkacsoportjának vezetője szombaton. A kormány segíteni kíván azokon, akiknek gondot jelent a távfűtés számlájának a kifizetése, így az ezzel kapcsolatos javaslatot két héten belül nyilvánosságra hozzuk - közölte a kormányszóvivő, László Tamás szavaira reagálva.

László Tamás a budapesti Nyírpalotai úton tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kisebbségi kormány tevékenysége nem a magyar emberekről, nem a jövőről szól, hanem a hatalmon maradásról, aminek szerinte az emberek isszák meg a levét.

Különösen a lakótelepen élők terhei növekednek drámai mértékben – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: a gázáremelés miatt idén negyedszer emelkedik a távhődíj. A várható emelés László Tamás elmondása szerint átlagosan 1000-1500 forint többletkiadást jelent majd családonként.

Kétmillió embernek 21,8 százalékkal kell többet fizetnie idén télen a távhőért a tavalyinál – hangoztatta a fideszes politikus.
A probléma megoldásaként László Tamás a Fidesz és a KDNP áfacsökkentési javaslatát említette meg, amely ugyan szavai szerint csak tűzoltásra jó, de ezzel az emberek 4.000 forintot spórolhatnának az 1000-1500 forintos plusz kiadás helyett. A program fedezeteként az idei gázáremelésből befolyt áfatöbbletet nevezte meg.

Az említett javaslat technikai részleteiről még egyeztetnek a szakértők – mondta az MTI-nek Daróczi Dávid kormányszóvivő.
Közölte: igazi megoldást erre a problémára például az jelenthet, ha felújítják a távfűtéses lakásokat, hiszen az energiatakarékos megoldások 30-50 százalékkal is csökkenthetik a havi kiadást. Ezért – hangsúlyozta Daróczi Dávid – a kormány a következő években évi tízmilliárd forintos keretet szán a panelprogramra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik