Belföld

Az SZDSZ leszámol Gyurcsánnyal

Fodor Gábor szerint az MSZP egyedül maradt programjavaslatával, az SZDSZ pedig megoldási javaslatként letette az asztalra a szakértői kormány ötletét.

Az SZDSZ elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel – jelentette be Fodor Gábor liberális pártelnök az SZDSZ ügyvivői testületének pénteki budapesti ülését követően.

Nemet mondanak

A politikus szerint az elmúlt egy év új helyzetet teremtett, a kisebbségi kormány beterjesztette programját, amire az SZDSZ tartalmi és személyi okok miatt nemet mondott, ahogyan a többi ellenzéki párt is elvetette azt.

A pártelnök úgy véli, hogy az ország érdekét a szakértői kormány szolgálná a leginkább, ugyanis a szakértői kormány meg tudná teremteni a stabilitás és a növekedés feltételeit, és egy ilyen kabinet állíthatná vissza a leggyorsabban a közbizalmat.

Hozzátette: erről a többi párttal is tárgyalni akarnak, hiszen a szakértői kormány felállításához széles körű politikai támogatásra van szükség. Fodor Gábor arra az újságírói kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc vezetheti-e a szakértői kormányt, határozott nemmel válaszolt.

Az SZDSZ programja a 2006-os

Arra az újságírói kérdésre, hogy az MSZP zsarolhatja-e a szabad demokratákat, Fodor Gábor azt mondta, hogy az általa vezetett SZDSZ semmivel sem zsarolható.

Azokra a kritikákra, amelyek szerint nem világos az SZDSZ programja, Fodor Gábor a sajtótájékoztatón bemutatta pártja 2006-os választási programját, az ahhoz kapcsolódó tanulmányokat, illetve a koalíciós megállapodás 2007-es kiegészítését. Elmondta: az SZDSZ ezek talaján áll és a koalíció azért bomlott fel, mert az MSZP nem akarta megvalósítani a programot. (Kóka János ugyanakkor nem akart nyilatkozni a FigyelőNet kérdésére, milyen konkrét kiadáscsökkentő javaslatai vannak.)

Fodor Gábor a sajtótájékoztatón bejelentette: szívesen részt vesznek az MDF elnöke, Dávid Ibolya által az ellenzéki pártvezetők között kezdeményezett megbeszélésen, de meggyőződése, egy demokráciában a kormány terjeszti be a költségvetést, az ellenzéknek pedig az a dolga, hogy véleményezze azt, és ők nem szeretnék felcserélni a szerepeket.

Az MDF közelgő elnökválasztására utalva Fodor Gábor azt mondta, nem akarnak kampánycélokat szolgálni. Szólt arról is, hogy a tárgyalás időpontjáról még egyeztetniük kell és a jövő hét az előre elhatározott rendezvények miatt nem felel meg az SZDSZ számára.

Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakcióvezetője reagálásában azt mondta, pártja örömmel nyugtázza, hogy az SZDSZ elfogadja Dávid Ibolya meghívását.

Adócsomag és előrehozott választások

Hozzátette azonban: az minden bizonnyal elkerülte Fodor Gábor figyelmét, hogy az MDF nem a költségvetésről akar tárgyalni, hanem két tárgyalási pontot jelölt meg a pártelnök.

Mint mondta, az egyik az az adócsomag, amely különbözik a kormány adócsomagjától, és amelyik jobb helyzetbe hozza a magyar vállalkozókat. A másik pont pedig arról szól, hogy ha az első pontban nem sikerül a négy ellenzéki pártnak megegyeznie, akkor “villámgyorsan” dönteni kell a parlament feloszlatásáról, és egy előre hozott választás eredményeképpen az országot és a kormányt működőképes állapotba kell hozni.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szombaton, a párt választmányi ülése után nyílt levélben javasolta, hogy az ellenzéki pártok vezetői egyeztessenek a jövő évi költségvetési és adótörvényekről. A héten a Fidesz és a KDNP már jelezte, hogy elfogadja a meghívást, és részt vesz a találkozón.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közölte: tovább folytatódik a kisebbségi kormány szánalmas vergődése. Közleménye szerint “a hatalomhoz való görcsös ragaszkodásnak” az egész ország issza meg a levét. Hozzátette: Magyarországnak nincs több elvesztegetni való ideje, az embereknek minél előbb vissza kell kapniuk a jövőről szóló döntés lehetőségét.

“Magyarország érdeke az előre hozott választás” – hangsúlyozta Szijjártó Péter. A KDNP szóvivője szintén azt mondta, hogy Magyarország számára az előre hozott választás jelenti a megoldást, a szakértői kormány nem lenne ideális probléma feloldására, bár “ennek irányába mutatna”.

Halász Zsuzsa szerint a szakértői kormány csak ideiglenes jelleggel fogadható el, mindaddig, amíg le nem zajlanak az új országgyűlési választások. Megjegyezte: a KDNP üdvözli, hogy az SZDSZ következetesen képviseli saját álláspontját.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.