Belföld

Szocialista forgatókönyvek

A szocialistáknak több forgatókönyvük van, de mindenek előtt arra kíváncsiak, föl tudnak-e sorakozni a liberálisok egységesen egy program mögé.

Az MSZP országos elnöksége nem tart rendkívüli ülést Fodor Gábor pénteki bejelentése után – közölték vezető szocialista tisztségviselők. A szocialisták azért nem tartják szükségesnek az elnökség összehívását, mert a két párt közötti tárgyalásokra világos mandátumuk van, az elnökségnek a tárgyalások előrehaladtával kell majd újból döntést hoznia.

Gyurcsány Ferenc pártelnök megbízására Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője a hétvégén felveszi az SZDSZ vezetőivel a kapcsolatot, hogy a két párt közötti megbeszélés időpontjáról egyeztessenek.

Az MSZP a programokról egyeztetne

Az MSZP és az SZDSZ közötti tárgyalásokon a szocialisták ragaszkodni fognak ahhoz, hogy először a programokról egyeztessenek a felek – szögezték le nevük elhallgatását kérő szocialista tisztségviselők, az SZDSZ állásfoglalását kommentálva.

Mint mondták, többféle forgatókönyv létezik, de az első lépésként arra kíváncsiak, a liberálisok egységesen fel tudnak-e sorakozni egy általuk képviselendő javaslatcsomag mellé. Ha igen, akkor elkezdődhetnek az egyeztetések, amelyeken kiderülhet, mi lehet a közös nevezője a két párt programjának.

Megosztott liberálisok?

A belső liberális megosztottság példájaként említették az adóügyek mellett a szociális segélyezés rendszerének átalakítását. Ha a miniszterelnök által előterjesztett Megegyezés programjában megjelöltnél nagyobb arányú adócsökkentést javasolna az SZDSZ, akkor a szocialisták azt várják a liberálisoktól, hogy nevezzék meg forrásoldalt.

Ha a két párt vezetése egyezségre jutna egy radikálisabb adóreformról, akkor a szocialisták azt a kérdést tennék fel az SZDSZ-nek, miért tudná Gyurcsány Ferenc helyett azt egy új miniszterelnök jobban képviselni, és hatékonyabban meggyőzni a szocialistákat.

Mástól kérnének támogatást

Az MSZP egyes vezetői szerint a következő napokban ki kell derülnie, hogy a kisebbségi kormány egyedül nyújtja-e be adóterveit, vagy az SZDSZ-szel megegyezve egy új csomagot terjesztenek elő. Amennyiben nem sikerül kompromisszumot kötni a liberálisokkal, a szocialisták egyedül terjesztik elő az adótörvényeket, és azok elfogadásához a parlamentben keresnek támogatást.

Fodor Gábor liberális pártelnök az SZDSZ ügyvivői testületének pénteki ülése után azt mondta, az SZDSZ elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik