Belföld

34 millió forint kenőpénzt vett fel egy felszámolóbiztos

Üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsít a rendőrség egy 54 éves budapesti felszámolóbiztost, aki a tevékenysége során több mint 34 millió forint kenőpénzt zsarolt ki az ügyfeleitől.

Egy felszámolás alá került Győr környéki kft. tulajdonosaival a gyanúsított közölte, elintézi a hitelezői választmánynál, hogy a mezőgazdasági termelő és kereskedő cég tovább működhessen, ha neki fizetnek havonta 1 millió forintot. Az eset még 2006 elején történt, s nyár közepéig összesen 7 millió forint ütötte a felszámoló markát.

Időközben az érintett kft. termelésének és eszközeinek egy részét átvette egy másik, azonos profilú kft. Ez utóbbi bérelni akarta a felszámolás alatt álló társaság telephelyét és megmaradt eszközeit. A bérleti szerződés aláírásáért újabb jelentős összegű kenőpénzt voltak kénytelenek fizetni a társaság tulajdonosai a felszámolónak, aki egyben a budapesti székhelyű, felszámolással foglalkozó társaság egyik ügyvezetője volt.

Kenőpénzt kért a gyanúsított a felszámolás alatt álló kft. egyik vevőjétől is, akinek korábbról tartozása volt a kft.-nek.
A nyomozás befejeződött, az iratokat vádemelési javaslattal küldi át a rendőrség a Győr megyei főügyészségnek.
Az üzletszerűen elkövetett vesztegetés büntetési tétele maximum tíz év.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik