Belföld

Gyurcsány lemondani is hajlandó

Gyurcsány Ferenc lemondani is hajlandó, ha ez a feltétele az SZDSZ és MSZP megegyezésének, a szocialisták a szabad demokraták minden konkrét javaslatát megfontolják - derült ki kedden a miniszterelnök sajtótájékoztatóján. Az SZDSZ rövid közleményben reagált az elhangzottakra.

Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökeként közvetlen politikai tárgyalást kíván folytatni az SZDSZ-szel arról, hogyan tudják “a mainál szélesebb együttműködésben a parlamentben, esetleg a kormányban szolgálni Magyarországot” – mondta a miniszterelnök az MSZP elnökségi ülése után.

A személyes árat is megfizetné

Az ország kormányozhatóságáért, stabilitásáért, a cselekvési program végrehajtásáért “semmilyen személyes árat nem tartok nagynak” – fogalmazott a kormányfő arra a kérdésre válaszolva, hajlandó-e lemondani a két párt megegyezésének érdekében.

Egy másik kérdésre, miszerint felmerülhet-e új koalíció megkötése, Gyurcsány Ferenc azt mondta, az együttműködésnek ezernyi módja van, nyitottan kell hozzáállni, a cél, hogy a programnak stabil támogatása legyen.

A szocialista pártelnök szerint el kell érni, hogy a Megegyezés című programnak, ezen belül a költségvetésnek és az adótörvényeknek társadalmi támogatottsága legyen és ahhoz parlamenti többséget is tudjanak szerezni.

Csak az SZDSZ-szel egyeztetnek

AZ MSZP-nek elsősorban az a dolga, hogy az SZDSZ-szel találja meg a kompromisszumot, mivel tíz éven keresztül kormányozott együtt a két párt – tette hozzá. Megjegyezte: ezért kizárólag a liberális párttal kezdeményeznek egyeztetést.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, elsősorban az a dolguk, hogy az SZDSZ-szel keressék és találják meg az együttműködést egy olyan program elfogadásában, amely “sokak által támogatott jó válasz az ország előtt álló kihívásokra”. Kitért arra, hogy az MSZP az elmúlt napokban megértette: az SZDSZ csak akkor tudja támogatni a programot, ha a szocialisták változtatnak bizonyos pontokon és a kormányzáson is.

A kormányfő közölte, hogy a tárgyalásoknak a pártok között kell lezajlania, mert az így születő megállapodások adnak mandátumot a frakcióknak, amelyek biztosítani tudják a többségi támogatást a kormánynak az Országgyűlésben.

Arra a kérdésre, hogy a cselekvési program mely pontjaiból tudnak engedni, Gyurcsány Ferenc azt mondta, az SZDSZ minden konkrét javaslatát megfontolják. Kitért arra, hogy a szabad demokraták szerint nagyobb kiadáscsökkentés kell és ebből kell nagyobb adócsökkentést végrehajtani.

Az SZDSZ rövid közleményben reagált az elhangzottakra; a liberális párt jelezte, hogy pénteki ügyvivői testületi ülésén dönt az MSZP elnökének ajánlatáról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik