Belföld

Cselekvési programot akarnak az antifasiszták

A társadalom humanista erőinek összefogására van szükség - hangsúlyozta Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke azon a megemlékezésen, amelyet a II. világháború kitörésének 69. évfordulóján szervezett a szövetség Budapesten a Deák téri Bajcsy-Zsilinszky Endre-szobornál.

“Emlékezzünk közösen a fasiszták kezdeményezte háború szörnyűségeire, ugyanakkor ítéljük el a hazai újfasiszta szerveződések erősödését, a Magyar Gárda térnyerését, illetve minden más erőszakos rasszista megnyilvánulást” – hangsúlyozta a MEASZ elnöke.

Felszólította a magyar kormányt, készítsen széles körű cselekvési programot a szélsőséges nézetek terjedésének megakadályozására.

Sólyom is üzent

A gyűlés résztvevőihez levelet intézett Sólyom László köztársasági elnök titkárán, Landi Balázson keresztül. Biztosított mindenkit, hogy a 2006. évi holokauszt emléknapon kifejtett gondolatai a kirekesztésről, a diszkriminációról, ma is érvényesek.

Sólyom László akkor úgy fogalmazott: “fel kell lépni a vallási türelmetlenség, a személyek vagy csoportok elleni uszítás, zaklatás, erőszak ellen, amely etnikai származásuk vagy vallási meggyőződésük miatt éri őket”.

“A holokauszt bekerült a 20. századi magyar történelem kibeszéletlen, elfojtott traumái közé, Trianon, 1956 mellé. Közben elfogynak azok, akiknek személyes elszámolnivalója volna a lelkiismeretükkel, és közben megszűnt a hallgatás politikai kényszere is. Megmaradtak azonban a görcsök, örököltük a megszólalás nehézségeit. (…) A világ ezzel szemben nem fojtotta el magában, hogy megtörtént a holokauszt.” – mondta a köztársasági elnök a 2006. január 27-i parlamenti megemlékezésen.

Ünnepelni csak a végén

Vitányi Iván szocialista országgyűlési képviselő, a MEASZ Nemzeti Tanácsának elnöke a hétfői gyűlésen arról beszélt, hogy ez az alkalom megemlékezés, hiszen ünnepelni csak a háború befejezését lehet és kell is.

“Nem tudtuk elképzelni, hogy a fasizmussal még a XXI. században is találkozunk” – mondta Vitányi Iván, hozzátéve: a fiataloknak, akiknek már csak történelem ez a dátum, tudniuk kell, hogy mi történt ezen a napon, milyen folyamatok folytatódtak, illetve indultak el.

Felszín és mély

Schiffer János, a MEASZ elnökségének tagja arról beszélt, hogy a magyar társadalom nem nézett igazán szembe korabeli tetteivel. “A mélyben ott van a régi előítélet, a rasszizmus és jön elő” – mondta Schiffer János, hozzátéve, hogy az árpádsávos felvonulók, a gárdisták, a motorosok csak a felszínt jelentik.

A gyűlés szónokai egyöntetűen arról beszéltek, hogy széles körű társadalomi összefogással kell megakadályozni a fasiszta, szélsőséges, kirekesztő eszmék terjedését, erősödését. A nagygyűlésen mintegy kétszázan vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik