Belföld

Az MDF többsége Dávid Ibolyát akarja

Az MDF megyei szervezeteinek többsége Dávid Ibolya jelenlegi elnököt támogatja abból a 14-ből, ahol már nyilvánosságra hozták, hogy kit jelölnek az elnöki posztra - mondta Katona Kálmán, az MDF választmányi elnöke.

A jelölését már közzétett megyék közül kilenc támogatja Dávid Ibolyát, öt megye pedig Almássy Kornélt jelölte – mondta Katona Kálmán az országos választmány alakuló ülése közben tartott sajtótájékoztatón. A politikus megjegyezte, hogy a megyék két elnökjelöltet is támogathatnak, így előfordul olyan, ahol mind a mostani elnököt, mind Almássy Kornélt támogatják. Arra a kérdésre, hogy van-e olyan megye, ahol csak Almássy Kornélt jelölték, a politikus azt mondta: ilyen megyét az összegezésében nem lát.

Többen még nem jelöltek

A kettős jelölés lehetőségével élő megyék között említette Katona Kálmán Somogy, Heves és Veszprém megyéket. Megjegyezte: több fontos megye, így Vas, Borsod, Nógrád, Győr-Sopron illetve Budapest még nem jelölt.

További jelöltként kerül az országos választmány elé még Olajos Péter, Karsai Péter és Viniczai Tibor – mondta Katona Kálmán.
Katona Kálmán hozzátette: az elnöki posztra a jelöltállítást szeptember 13-a előtti napokban kell befejezni. Ezt követően az országos választmány határozza meg azt a három politikust, akik az országos gyűlésen elindulnak az elnöki posztért.

Hátom jelölt versenghet

Kérdésre válaszolva Katona Kálmán elmondta: az elnöki posztért az a három jelölt indulhat el az országos gyűlésen, akik a jelöltállító választmányi ülésen a legtöbb voksot kapják majd.

“A választmány elő tudja segíteni, hogy kettő jelölt legyen, és ne négy. A választmány bölcsességében kell bízni. Én ma azt tapasztaltam, hogy van bölcsesség”- fogalmazott Katona Kálmán.

Valós, tényleges támogatással bíró jelöltet nehéz ezen a szavazáson kiszorítani, ám “fal jelöltnél” ezt meg lehet szervezni – mondta Katona Kálmán arra az újságírói felvetésre, hogy sajtóhírek szerint van olyan jelölt az elnöki posztra, aki azért indul, hogy kiszorítsa Dávid Ibolya jelenlegi elnök valódi kihívóját, Almássy Kornélt.

Több a fiatal a pártban

Katona Kálmán elmondta: az MDF országos választmányának mostani, alakuló ülésén a küldöttek 37 százaléka új helyi politikus, s ez az arány hasonló a korábbi választásokhoz, ám – jegyezte meg – most több a fiatal, mint korábban volt.

Elmondta: a következő országos választmányi ülés szeptember 12-13-án Debrecenben lesz, s itt 13-án fognak megtörténni az elnök- és elnökségi tag jelölések. Szeptember 27-én lesz az országos gyűlés, ahol megválasztják az MDF új elnökét és az elnökség új tagjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik