Belföld

Az MSZP-frakció nem kritizálta a Gyurcsány-csomagot

A miniszterelnök támogatást és többséget kíván szerezni programjához; Gyurcsány Ferenc erről a kormány szerdai ülését követő budapesti sajtótájékoztatón beszélt.

„Amit nekem most csinálnom kell, hogy ehhez a programhoz támogatást, aztán többséget szerezzek” – fogalmazott a miniszterelnök arra a kérdésre, megerősíti-e, hogy lemond, ha a parlament nem fogadja el az adótörvényeket és a költségvetést. (Utóbbiról a közszolgálati rádiónak adott interjúban beszélt.)

Kritika nem volt

A programját a Népszabadság szerdai számában fizetett mellékletként közzétett Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: lesz 2009-es költségvetése az országnak. Hozzátette: a kormány egyik fő és megkerülhetetlen felelőssége, hogy a büdzsé meglegyen, „ezért aztán ebben nem kell kétértelműen fogalmazni”.

Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte: a keddi MSZP-s frakcióülésen sem a program egésze, sem pedig bármelyik eleme nem kapott kritikát. Mint mondta, senki nem mondta, hogy nem erre kell menni, vagy ennél van egy jobb javaslata, illetve azt sem, hogy ez nem segít Magyarországon.

Apró kérdések

A kormányfő közölte: a konzultációk, a viták egyes nagyon apró kérdésekről szólnak, illetve arról, miként lehet az országban és a parlamentben ehhez többséget szerezni. Gyurcsány Ferenc azt is elmondta, hogy az elmúlt napokban többször beszélt Fodor Gáborral, az SZDSZ elnökével a programról, amelyet szerdán hivatalosan is elküldött neki.

Hozzátette: abban maradtak Fodor Gáborral, hogy arra kérik a kollégáikat, hogy a program egyes részeiről haladéktalanul konzultáljanak.

Mint fogalmazott, „biztosan eljöhet olyan pillanat, amikor nekünk a sajtó nyilvánossága előtt, olyan nagyon hivatalosan, pártelnöki szinten is találkozni kell”. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: azt kérte az SZDSZ-től, amit az országtól is, azaz hogy támogassa ezt a programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik