Belföld

Ismét csökkent a népesség

Az előzetes adatok szerint ismét csökkent a népesség Magyarországon az első félévben, de még mindig több mint tízmilliónyian élnek az országban. A népességfogyás kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Az előzetes adatok szerint 2008 első félévében 47 925 gyermek született, 2,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 66 074 volt, ami kétszázalékos csökkenés 2007. január-júniushoz képest. A természetes fogyás 18 149 fő volt, 2 540-vel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Több a gyerek Közép-Magyarországon

A népesség becsült lélekszáma az időszak végén 10 millió 35 ezer fő volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Így a természetes fogyás mértéke a 2007 első félévi 4,1 ezrelékről 3,6 ezrelékre csökkent. A nemzetközi vándorlás miatt az ország lakossága a természetes fogyásnál kisebb mértékben, mintegy tízezer fővel csökkent.

A születésszám emelkedése és a halálozások csökkenése különböző mértékű volt az ország régióiban. Közép-Magyarország, valamint a Közép- és a Nyugat-Dunántúl születésszámának növekedése meghaladta az országos átlagot, Dél-Dunántúlon viszont kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. A Dunától keletre eső régiókban a születésszám csaknem azonos volt az előző évivel. Észak- és Közép-Magyarországon, illetve a Nyugat-Dunántúlon kevesebben haltak meg az országos átlagnál, csak a Közép-Dunántúlon hunytak el többen, mint az előző év azonos időszakában.

Kevesebb házasságkötés

Az egyes régiókat tekintve a természetes fogyás csökkenése Közép-Magyarországon volt a legjelentősebb, csaknem 30 százalékos, az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon viszont az előző év azonos időszakihoz hasonló nagyságrendű volt.

Az első félévben kevesebben kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban. Összesen mintegy 17 ezer házasságkötés történt, a legtöbben májusban keltek egybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik