Belföld

Gráftól várja a Magosz az almaválság megoldását

Intézkedéseket kér Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a léalma alacsony felvásárlási ára miatt kialakult válság megoldása érdekében.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója pénteken levélben fordult az agártárca vezetőjéhez, amelyben azt kéri: függessze fel az állami támogatások folyósítását az Agrana-Juice Kft. és a Rauch Hungária Kft. tulajdonában levő feldolgozó üzemek számára, és ellenőrizzék a korábbi állami támogatások felhasználását. Továbbá függessze fel a miniszter az említett feldolgozók költségvetésből finanszírozott pályázatainak elbírálását is.

A levélben a Magosz emlékeztet arra, hogy az almafeldolgozó üzemekkel folytatott egyeztető tárgyalások nem vezettek eredményre, a feldolgozók nem fogadták el az almatermelők termelők 30 forintos kilogrammonkénti felvásárlási árra vonatkozó ajánlatát.
“Úgy gondoljuk – áll a levélben -, hogy az agrártárca első emberének sokkal több eszköze van arra, hogy egyezségre kényszerítse a külföldi tulajdonban levő feldolgozókat, mint amit eddig felhasznált. Köztudomású, hogy ezen külföldi tulajdonban lévő feldolgozók jelentős állami támogatásban részesültek, részesülnek, el nem bírált pályázataik vannak az agrártárcához, működési kedvezményekben részesülnek.”

Ezért a Magosz felszólítja az agrárminisztert, hogy alkalmazza azokat az eszközöket, amelyek a miniszteri jogköréből adódóan a rendelkezésére állnak, vagyis szankcionálja az említett cégeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik