Belföld

A tűzoltókban bízik Magyarország

A tűzoltók, a postások és az orvosok élvezik a legnagyobb bizalmat Magyarországon a GfK Custom Research piackutató cég közvélemény-kutatásának eredménye szerint; a felmérés azt vizsgálta, mekkora bizalom övezi húsz közismert szakma és szervezet képviselőit. A politikusok a lista sereghajtói.

A közvélemény-kutatást tizenkilenc európai országban és az Egyesült Államokban összesen 19.760 ember megkérdezésével végezték idén tavasszal.

A felmérés szerint továbbra is a tűzoltókat övezi a legnagyobb bizalom világszerte. Mellettük Európában az orvosok és tanárok, Magyarországon a postások és orvosok állnak a lista élén.

Nem meglepő

Világszerte a politikusok kullognak a sor végén, de a marketing- és reklámszakemberek, valamint a vállalatvezetők megbízhatóságáról sem vélekednek a válaszadók túlzottan kedvezően.

A vizsgálat eredményei országonként és régiónként nagyon változatosak. Nyugat-Európában a megkérdezettek 87 százaléka jelezte, hogy nem bízik hazája politikusaiban. Az ország vezetőit különösen csekély megbecsülés övezi Olaszországban (6 százalék), Görögországban (9 százalék), valamint Franciaországban és Németországban (10-10 százalék).

A politikai elit az Egyesült Államokban is a bizalmi lista hátsó szegmensében foglal helyet (22 százalék), de Magyarországon is mindössze a válaszadók 17 százaléka tanúsít bizalmat a politikusok iránt.

Tarolnak a tűzoltók

Magyarországon az európai átlagot is meghaladva a válaszadók 95 százaléka jelezte, hogy megbízik a tűzoltókban. Közép- és Kelet-Európa más országaiban ugyanakkor 80 százalékos eredménnyel a második helyen végeztek a tűzoltók – őket a bizalom mértékének szempontjából a tanárok előzték meg, őket követik az orvosok.

A megkérdezettek mintegy háromnegyede megbízik a rendőrség képviselőiben Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. A bizalom mértékét tekintve kiemelkedik az országok sorából Svédország (87 százalék) és Németország (85 százalék). A rendőrség megítélése kevésbé kedvező Közép- és Kelet-Európában, ahol a válaszadóknak csak 47 százaléka nyilatkozott kedvezően.

Javítottak a rendőrök

Ennél lényegesen magasabb a rendőrökben megbízók aránya Magyarországon, hiszen a korábbi tendenciákkal ellentétben 2008 tavaszán már csupán tízből három megkérdezett jelezte, hogy bizalmatlan a rendőrség tagjaival szemben. A katonaság Magyarországon a lista ötödik helyén végzett. Bennük nagyjából hasonló mértékben bízik Nyugat-Európa, mint a rendőrségben.

Magyarországon a válaszadók 53 százalék bízik meg a papság tagjaiban, az ügyvédekben pedig 60 százalék a GfK Custom Research kutatásának eredménye szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik