Belföld

Felelős patriotizmusról szólt Gyurcsány

Felelős, a megegyezést kereső patriotizmusról, sokszínűségről és erős államról beszélt Gyurcsány Ferenc a Kisebbségekért Díj Külhoni Magyarságért Tagozata kitüntetései átadóján. A kormányfő augusztus20-át a nemzeti összetartozás ünnepévé is tenné.

A radikális nemzetieskedő kivagyiságot sokkal kevesebbre tartják a határon túl is, mint a felelős, együttműködést kereső patriotizmust – mondta a kormányfő a Külhoni Művészeti Fesztiválon a Várszínházban.

Gyurcsány Ferenc szerint a felelős patriotizmus sosem olyan látványos, mint a nagyotmondás, de az “öt perc hírnévnél” fontosabb a történelmi együttmaradásért cselekedni. A kormányfő elmondta, hogy két évvel ezelőtt a határon túli magyarok képviselőivel arról állapodtak meg, hogy a be nem avatkozás politikáját folytatják a kölcsönös felelősség politikája mellett.

A miniszterelnök azt mondta, a magyarság ereje abban rejlik, ha segíti minden polgára önmegvalósítását, vagyis azt, hogy a nemzet minden tagja az legyen, ami lenni akar. Nem hiszem, hogy az erős és egységes állam, a színes nemzet, a sokszínű polgári sokaság igénye ellentétben állna egymással, hosszú távon ezek inkább feltételezik egymást – közölte Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerint érdemes augusztus 20-át az államalapítás ünnepe mellett a nyugodt, békés, türelmes nemzeti összetartozás ünnepévé is tenni.

A Kisebbségekért Díjat azok a külhoni magyarok kapták meg, akik munkásságukkal nagyban hozzájárultak a nemzeti identitás, a magyar kultúra megőrzéséhez és fejlesztéséhez. A díjat idén Bendász Dániel, a Munkácsi Görög Katolikus Püspökség Beregszászi Magyar Esperesi Kerület főesperese, a segesvári Gaudeamus Alapítvány, Gálfalvy György író, szerkesztő, a Látó irodalmi folyóirat nemrég nyugdíjba vonult alapító tagja, főszerkesztője, Kántor Lajos, a Korunk című folyóirat 2008-ban nyugdíjba vonult főszerkesztője, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központja, Németh Ilona képzőművész, illusztrátor, Pátkai J. Róbert nyugalmazott evangélikus püspök, a Tanyaszínház Polgárok Egyesülete, a szomosújvári Téka Alapítvány, valamint Várady Béla, a kassai Thália Színház nyugalmazott színművésze kapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik