Belföld

Fidesz: Gyurcsány árt a mentőknek

A kormány függessze fel mentésirányítási központok bezárását – szólított fel Horváth Zsolt, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes tagja, aki szerint a hiányosságokért Gyurcsány Ferenc a felelős.

A magyarországi mentésirányítás átszervezését nem megfelelően hajtották végre, nagyon sok irányítóközpontot zártak be. Ezt azonban csak akkor lehet megtenni, ha olyan technikai berendezéseket szereznek be, amelyekkel a mentésirányítás jól tervezhető – közölte a Fidesz országgyűlési képviselője az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) központja előtt.

Már évekkel ezelőtt kiválasztották azt a rendszert, amelyet be szeretnének szerezni, az erre kiírt pályázatot azonban rendszeresen módosították, majd visszavonták, és egyelőre nem lehet tudni a sorsáról. Ilyen döntéseket, ekkora beszerzést a kormány nélkül egyetlen kormányzati szerv sem tehet meg, ezért a felelősséget a kabineten belül kell keresni. „Ezért ki kell mondanunk, hogy az adott helyzet kialakulásért Gyurcsány Ferenc a felelős, Gyurcsány Ferenc a hibás” – fogalmazott.

A politikus arra is felszólította a kormányt, hogy mielőbb biztosítsa a mentőszolgálatnak azokat a forrásokat, amelyekkel az eszközök megvásárlásához szükséges közbeszerzéseket lefolytathatja és felszerelheti a berendezéseket. Horváth Zsolt szerint olyan mentésirányítási rendszer kellene, amely a beérkező hívásokat, attól függően, hogy azt honnan indították, az irányításra jogosulthoz utalja.

Az irányítóknak tudniuk kell minden egyes gépjárművük helyzetéről, azaz digitális térképpel kell rendelkezniük. A képviselő szerint egy olyan döntés-előkészítő, -támogató rendszerre is szükség lenne, amely segít a pontos útvonal megtervezésében, segít osztályozni a probléma súlyosságát, vagyis mekkora és milyen egységeseket kell küldeni a helyszínre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik