Belföld

Fidesz: megbukott a patikaliberalizációs törvény

A Fidesz szerint véglegesen megbukott a patikaliberalizációs törvény, amit vissza kellene vonnia a kormánynak - mondta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője.

A szóvivő szerint a törvény egyetlen kitűzött célt sem tudott teljesíteni, és csak rosszat hozott az embereknek. Egyáltalán nem lettek olcsóbbak a sokak által vásárolt gyógyszerek, ugyanakkor vidéken egyre-másra kerülnek nehéz helyzetbe és mennek csődbe a kis gyógyszertárak – hangsúlyozta Szijjártó.

Egy felelős kormánynak ebben a helyzetben meg kellene hallgatnia a szakma képviselőit, az emberek érdekeit az üzleti érdekek elé kellene helyeznie, és vissza kellene vonnia ezt a szabályozást – mutatott rá a politikus.

Elmondása szerint most a kormány sikerpropagandája azzal érvel, hogy mennyi új patika jött létre, arról azonban nem beszélnek, hogy ezek – ha egyáltalán létrejöttek – akkor a nagy bevásárlóközpontokban alakultak. Így a kistelepülési gyógyszertárak bezárni kényszerülnek, a falvakban élőknek pedig a nagyobb városokba kell utazniuk.

A kormány megengedhetetlen nemtörődömsége hosszú távon a gyógyszerellátást is veszélyezteti, hiszen ha sorra mennek tönkre a kispatikák, akkor egész térségek maradhatnak ellátatlanul – hangsúlyozta Szíjjártó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik