Belföld

Tiszta heroin okozta a haláleseteket

Nem szennyezett, hanem nagy tisztaságú, magas koncentrációjú heroin okozta az utóbbi napok kábítószeres haláleseteit.

A kábítószeres halálesetek többségét heroin okozza, ez a leggyakrabban túladagolt drog – mondta Nagy Gábor szakértő a rendőrségi szakemberek, különböző minisztériumok, kórházak és civil szervezetek képviselőinek részvételével megrendezett drogkonferencián.

A lefoglalt heroin mennyisége ugyan az utóbbi években csökkent, de a heroinos ügyek száma nőtt. A területi eloszlást tekintve a fővárosban koncentrálódnak a heroinos esetek, 2004 óta Budapesten 498 ilyen ügy volt, Borsod megyében 32, a többi megyében viszont tíz alatt vagy egy sem. Javarészt afgán eredetű ópium alapú heroint használnak az országban – mondta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bűnügyi Szakértő és Kutatóintézetének munkatársa.

Követni kell a “piac” változásait

2000 körül jelent meg Magyarországon az Európában is egyedülállóan nagy tisztaságú, közvetlenül fogyasztásra, pakettekbe csomagolt heroin, ezzel párhuzamosan a halálesetek száma is megnőtt az országban, volt olyan év, hogy 25 fölé emelkedett. Az idén bukkant fel a magyarországi feketepiacon a nagyobb tisztaságú, 35-40 százalékos heroin, amely „túladagolásra alkalmas, bár nem extrém magas” – mondta Nagy Gábor.

A nagy tisztaságú heroint elsősorban inhalálás, gőz beszippantása útján használják a fogyasztók, ezt egyre inkább előnyben részesítik az injekcióval szemben, hiszen így kisebb a HIV-, illetve hepatitis-fertőzés veszélye.

A szakember hangsúlyozta, hogy gyorsan kell reagálni a kábítószer-piaci változásokra, részben a büntetőjogi szabályozással, részben pedig gyors, internet alapú információcsere megszervezésével, ami életeket menthet. A konferencián elhangzott az is, hogy a napokban kábítószer-halálban elhunytak többnyire 30 év körüli, 5-6 éve heroinozó emberek voltak.

A terjesztőkre koncentrálnak

Ez év első félévében fogyasztóknál 1115 kábítószer-ügyben rendeltek el nyomozást, míg terjesztőknél 261 esetben. Az elmúlt napok halálesetei kapcsán pedig több dílert is elfogtak – mondta el Bencze József országos rendőrfőkapitány. A rendőrség megpróbál a terjesztőkre koncentrálni, de nem mehetnek el szó nélkül a fogyasztói magatartás mellett sem, hiszen a jogalkotó által előírt szabályok szerint kell eljárnia – hangsúlyozta a főkapitány. „Biztos vagyok abban, hogy nem elsősorban büntetőjogi eszközökkel tudjuk kezelni ezt a problémát” – jegyezte meg Bencze József.

A főkapitány hangsúlyozta, hogy a büntetőjogi szabályozásnak követnie kell a változó drogpiacot, és felmerülhet a gyógyszertörvény módosítása is. Még mindig előfordul, hogy egy kábítószer túladagolásnál azért nem hívnak mentőt, mert félnek, hogy a rendőrség adatokhoz jut. Magyarországon az Európai Unió országaihoz képest alacsony a kábítószeres halálesetek száma, évente mintegy 28, ez az uniós átlagnak mintegy hatoda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik