Belföld

Csak lassítja a panelprogramot a kormány?

A Fidesz szerint a kormány, ígéretei ellenére, radikálisan lassítja a panelprogramot, és az ökoprogramból sem valósul meg semmi - mondta László Tamás, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A Fidesz szerint a kormány csak ígéreteiben gyorsítja, valójában azonban radikálisan lassítja a panelprogramot, míg a meghirdetett ökoprogramból az év végéig várhatóan semmi nem valósul meg – mondta László Tamás.

A politikus szerint az energia árának emelkedése miatt az egyes országok kormányai azokat a lehetőségeket keresik, amelyekkel enyhíteni tudnak a családok helyzetén, de Magyarországon nem így történik. A politikus úgy vélte, ez Gyurcsány Ferenc kormányfő és a kormány tehetetlenségét mutatja. Erre a tehetetlenségre azonban az emberek “ráfizetnek” – jegyezte meg.

Lakótelepi munkacsoport

A Fidesz lakótelepi munkacsoportjának vezetője azt mondta: a gáz árának őszi, ismételt emelése ma már nem kérdés, ami leginkább a lakótelepen élőket érinti, hiszen a panellakásokban olyan a fűtési rendszer, hogy az emberek nem tudnak takarékoskodni.

Megjegyezte: azonnali cselekvésre volna szükség, hiszen a lakótelepeken élő családok októberben megkapják az első jelentősen megemelt távfűtésszámlát.

Van megoldás

László Tamás szerint a megoldás a Fidesz és a KDNP által a távhődíj áfatartamának csökkentésére kidolgozott, az Országgyűlésnek benyújtott javaslat lehet. Emlékeztetett: a frakciószövetség a távő áfatartamát húsz százalékról ötre csökkentené.

Arra a kérdésre, hogy e javaslatnak idén lehet-e eredménye, a politikus azt mondta: ahhoz, hogy az őszi fűtési szezonra kedvező változás legyen, már elkésett bármiféle lépés. Úgy vélte, ha javaslatuk esetleg kedvező fogadtatásra talál akkor is már csak januártól lehet a díj mérséklésével számolni.

Évi 36 ezer

A politikus közölte: a Fidesz-KDNP által benyújtott javaslat elfogadása azt jelentené, hogy a távfűtéses lakásban élő családok évente csaknem 36 ezer forintot takaríthatnának meg.
Hozzátette: Magyarországon 640 ezer lakást fűtenek távhővel, ami csaknem 1,6 millió embert érint.

Daróczi szerint álságos

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint álságos a kormányra mutogatni, miközben egy sor jobboldali vezetésű önkormányzat egész egyszerűen nem is pályázik az idén tízmilliárdos állami támogatásra, amelynek révén 30-50 százalékkal lehetne csökkenteni a fűtési számlákat.

Példaként Debrecent, Hódmezővásárhelyet, Békéscsabát, Orosházát, Szentendrét, Gödöllőt, Ceglédet, Pápát, Várpalotát, Mórt, Esztergomot, valamint Budapest III., IV. és XVI. kerületét említette. Ennek fényében inkább csak kommunikációs akciónak tűnik, hogy a Fidesz most éppen a panelprogram körül keres ürügyet a kormány elleni újabb politikai támadáshoz – közölte.

Évi tízmilliárd

Hangsúlyozta: azzal, hogy nem pályáznak, nem a kormánynak ártanak, hanem azoknak, akiktől elzárják a lehetőséget, hogy a hőszigetelés és a fűtési rendszerek felújítása révén érdemben csökkentsék a fűtési számlákat.

Daróczi Dávid felhívta a figyelmet arra, hogy e célra nemcsak idén áll tízmilliárd forint rendelkezésre, hanem 2011-ig minden évben marad a tízmilliárdos támogatási keret. Az idei pályázati kiírásban pedig az eddigi, lakásonként 400 ezer forintos állami támogatás 500 ezer forintra növekszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!