Belföld

Pályázni kell a gondozószolgálatoknak

Megváltozik a támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások állami támogatásának rendszere. Ez csaknem 30 ezer rászorulót, 540 támogató szolgálatot, és 363 közösségi ellátó szervezetet érint. Korábban az ellátók normatívát kaptak, jövő évtől viszont pályázattal szerezhetnek csak pénzt a működésre.

A támogató szolgáltatásoknak és a közösségi ellátásoknak – amelyek a súlyosan fogyatékos emberek otthoni gondozását és szállítását, illetve a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátását célozzák – nem szűnik meg az állami támogatása, csak jobban ellenőrzik a pénzek kiosztását – mondta Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója. A szociális törvény 2007. évi módosítása alapján az összegekhez már nem normatív rendszerben jutnak hozzá az állami, egyházi és civilszervezetek, hanem pályázat útján. A pályázatokat szeptember 1-jéig kell benyújtani, az ESZA Kht. elektronikus pályázati rendszerébe.

A pályáztatást az Állami Foglalkoztatási Szolgálat végzi jövő év január 1-jétől, a nyertesekről pedig a szociális és munkaügyi miniszter dönt. A hivatal szociális szakemberei a következő hetekben hat vidéki és két budapesti helyszínen tartanak pályázati felkészítőket, ahol közvetlen tanácsadással segítik az érintett szervezetek képviselőit. A finanszírozásra 6,91 milliárd forintot biztosít a költségvetés.

Néhol túl sok, néhol túl kevés a szolgáltató

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint a súlyos fogyatékosok országosan csaknem 200 ezren vannak, közülük körülbelül 20 ezren vesznek igénybe támogató szolgáltatást. A közösségi ellátást igénylő potenciális betegek száma 53 097 fő, nekik csak a 20 százalékát látják el a gondozók.

A legtöbb támogató szolgálat, 165 az Észak-Alföld régióban van, a legkevesebb pedig Nyugat-Dunántúlon (36). A legtöbb közösségi ellátás is az Észak-Alföldön működik, száz szervezet, a Közép-Dunántúlon viszont mindössze kilenc. Az eddigi támogatási rendszer a szakemberek szerint arra ösztönözte a fenntartókat, hogy több önálló szolgáltatást hozzanak létre, mert ahány szolgáltatást működtettek, annyiszor igényelhették a költségvetési támogatást, amely 8 millió forint volt egy évre.

A ibrányi Szalmaszál Fogyatékos Embereket Segítő Szolgálat munkatársai bizakodóak: remélik, hogy az új rendszerben is ugyanannyi összeget tudnak majd a tevékenységeikre fordítani, mint korábban. Mogyorósi Ilona, a szervezet vezetője a FigyelőNetnek elmondta, hogy a megyében sok olyan szolgálat működik, amely valójában nem is dolgozott, csak felvette a normatíva összegét. Ezek kiszűrésére jónak tartja a pályázati rendszert, de egy bizonyos félelem azért bennük van: mi lesz, ha – hátszél hiányában – mégsem sikerül majd a pályázniuk.

Negyedévente felülbírálják

A pályázat elbírálásakor megnézik, hogy mekkora területet lát el a szolgáltató, és hány “ügyfele” van, hány dolgozót foglalkoztat – ennek fényében határozzák mega a támogatás összegét. A tervek szerint negyedévente felülvizsgálják a döntést, ekkor változhat a támogatás is.

További információ a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az Európai Szociális Alap honlapján olvasható.

Bemutatják a pályáztatást

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szakemberei felkészítőket tartanak:
– augusztus 11-én Budapesten
– augusztus 12-én Budapesten, Veszprémben és Miskolcon
– augusztus 13-án Nyíregyházán
– augusztus 14-én Békéscsabán
– augusztus 18-án Pécsen

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik