Belföld

Olimpiai törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz

A Fidesz olimpiai törvényjavaslat benyújtását tervezi ősszel, hogy a 2012-es londoni játékokra való magyar felkészülésben ne legyenek olyan pénzügyi problémák, mint amilyenek a most kezdődő pekingi olimpia előtt voltak - mondta Bánki Erik, a sport- és turisztikai bizottság fideszes elnöke. Ha a Fidesz elkészít egy törvényjavaslatot, akkor a kormány meg fogja vizsgálni - reagált a kormányszóvivő.

Bánki Erik felidézte, hogy a pekingi olimpiára való felkészülést folyamatos pénzügyi problémák kísérték, kevés volt az e célra elkülönített pénz, és csúsztak a kifizetések is.

Emlékeztetett arra, hogy a sport-és turisztikai bizottság többször is tárgyalt a finanszírozási gondokról, és bár a kormány a testület nyomására plusz forrásokat rendelt a felkészüléshez, az összeg így sem érte a 2002-es athéni olimpiára biztosított források reálértékét.

A fideszes politikus szerint a 2012-es olimpiára egészen más körülmények között kell felkészülni.

Közös értékelés

Bánki Erik ezért azt tervezi, hogy a pekingi olimpia és paralimpia befejeződése után, szeptember második felében közös értékelésre hívja a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság és az olimpiai sportágak szakszövetségeinek vezetőit, majd ennek alapján a Fidesz október végén törvényjavaslatot nyújt be, amelynek az a célja, hogy kiszámítható, biztos olimpiai felkészülési feltételeket teremtsen a magyar sportolók számára.

A politikus szerint a javaslatban négy évre rögzítenék a felkészülés pénzügyi, sportszakmai és infrastrukturális feltételeit, és célként fogalmaznák meg akár azt is, hogy Londonban már minimum 200 fős csapatattal képviseltesse magát Magyarország az olimpián.

A legkisebb csapat

Bánki Erik ugyanis úgy véli, hogy valószínűleg a felkészülés anyagi gondjainak következménye az, hogy a pekingi játékokra az utóbbi évtizedek legkisebb magyar csapata, összesen 171 versenyző utazott ki.

Arra a felvetésre, hogy kormány szerint még soha ennyi forrás nem volt az olimpiai felkészülésre, mint a pekingi játékok előtt, Bánki Erik azt mondta: a Fidesz a sportszakmai szervezetek számításait tartja helytállónak, ők pedig azt mondják, hogy a források még a plusztámogatással sem érték el a négy évvel ezelőtti szintet.

Megvizsgálják

Daróczi Dávid minderre úgy reagált: ha Bánki Erik vagy a Fidesz elkészít egy törvényjavaslatot, akkor azt a kormány természetesen meg fogja vizsgálni. Hozzátette: soha nem a kormányon múlt, hogy egy ilyen javaslatot konszenzussal el lehessen fogadni.

Bánki Eriknek nem a kormánnyal van vitája, hanem a tényekkel és a sportszövetségekkel – szögezte le Daróczi Dávid, majd hozzátette: az érintett szövetségek azt jelezték a kormánynak, hogy a felkészülésre szánt összeg biztosította a “folyamatos és magas színvonalú munkát”.

Hárommilliárd

Számokkal érzékeltetve ez azt jelenti – közölte -, hogy az állam összesen hárommilliárd forintot fordított a pekingi olimpián és paralimpián való részvételre és a versenysport finanszírozására. Ez az összeg az athéni játékok idején 1,9 milliárd forint volt – jegyezte meg a szóvivő.

Mint mondta, Gyurcsány Ferenc kormányfő az eredetileg tervezett összegen túl a múlt év végén 660 millió forint pluszforrást biztosított az idei játékokra való felkészülésre.

Hozzátette: a szövetségek a hárommilliárd forint több mint egyharmad részéhez – 1,3 milliárd forinthoz – a múlt év végéig, az idei év elejéig juthattak hozzá. Az állami támogatás 58,5 százaléka már februárban a szövetségek számláján volt – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik