Belföld

Magyarországra toloncolják Karadzic testőrét?

Magyarországra toloncolnak ki az osztrák hatóságok egy szerb férfit, aki azt állítja magáról, hogy Radovan Karadzic testőre volt - erősítette meg csütörtökön hivatalos forrás az értesülést az osztrák hírügynökségnek.

A 43 éves férfit, aki korábban Magyarországon menedékjogért folyamodott, kitiltották Ausztriából – mondta Burghard Vouk, a salzburgi tartományi rendőr-főkapitányság munkatársa.

“Még nem tudtunk meggyőződni róla, hogy valóban Karadzic egykori testőréről van-e szó” – tette hozzá. Ennek a ténynek azonban – folytatta – nincs jelentősége az osztrák idegenrendészeti eljárás szempontjából, mivel Ausztriában tartózkodási tilalom alatt áll.

A férfi maga jelentkezett az osztrák hatóságoknál három nappal a háborús bűnökkel vádolt Karadzic elfogása után, és védelmet kért tőlük. Állítása szerint Magyarországon rálőttek, ezért veszélyben érzi az életét. Az osztrák rendvédelmi szervek azonban kételkednek a férfinak ebben az állításában.

A salzburgi hatóságok mindenesetre értesítették az ügyről a hágai Nemzetközi Törvényszéket arra az esetre, ha szükség volna az illető tanúvallomására a Karadzic elleni perben. A jelenleg idegenrendészeti eljárás alatt álló, őrizetben lévő férfi azt is mondta, hogy egy alkalommal már tanúskodott a törvényszék előtt, de egyelőre ezt az állítását sem tudták igazolni.

Magyarországra szállításának időpontját még nem tűzték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik