Belföld

Átnézik a bombakeresés szabályait

Az építési telkek előzetes tűzszerészeti átvizsgálásával kapcsolatos kormányrendelet előkészítésére tett javaslatot a Védelmi Ipari Szövetség a honvédelmi és az igazságügyi tárca bevonásával – írja a Napi Gazdaság.

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az új rendelettervezet a robbanószerkezetek kutatásának és feltárásának újraszabályozását célozza, de még sok az eldöntendő kérdés.

A föld mélyén nyugvó bombák hatástalanítását jelenleg egy 1999-ben született, a tűzszerészeti mentesítési feladatok ellátásáról szóló kormányrendelet szabályozza. A lapnak a Védelmi Szövetség főtitkára arra hívta a fel a figyelmet: most az sincs jogilag szabályozva, hogy aki lőszermentesítéssel foglalkozik, annak milyen szakmai felkészültséggel kell rendelkeznie és meddig terjed a jogosultsága.

Emellett, jelenleg semmi nem szabályozza az építtető kötelezettségeit a munkavállalóval szemben, így egy balesetben a joghézagot kihasználva könnyen kibújhat a felelősség alól. Kivételt csak az állami és kiemelt beruházások jelentenek, azoknál ugyanis kötelező az előzetes lőszermentesítés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!