Belföld

Az MSZP-sek optimistábban várják az olimpiát

Az olimpia megítélésébe is belopta magát a politika: az MSZP szavazói elégedettebbek olimpikonjaink felkészültségével, mint az ellenzékre voksolók, akik szerint nem adott minden körülmény a magas színvonalhoz. A többség szeretné, ha sikeres lenne Budapest olimpiai pályázata, a sikerben azonban szinte senki sem bízik.

Csak minden negyedik magyart hozza lázba az olimpia – derül ki az Image Factory és a Tárki legfrissebb Társadalmi Klíma Riportjából. A megkérdezettek azonban egyöntetűen rosszabb olimpiai szereplésre számítanak Pekingben, mint 2004-ben Athénban, ahol nyolc magyar aranyérem született.

Szeretnénk olimpiát Budapesten

Csak minden harmadik magyar szerint adottak a feltételek a sikeres pekingi szerepléshez, és sportolóink világszínvonalú, vagy viszonylag jó feltételek között készülhetnek a pekingi megmérettetésre. A pártpreferencia és a felkészülés körülményeivel való elégedettség is összefüggést mutat: az MSZP szavazói között nagyobb az elégedettek hányada.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy milyen a támogatottsága egy esetleges 2020-as budapesti olimpiának. A megkérdezettek fele szimpatizál egy hazai rendezésű olimpia gondolatával, és csupán a lakosság 6 százaléka nem tud véleményt nyilvánítani a kérdésben.

A férfiak (57 százalék) és a fiatalok (60 százalék) körében felülreprezentáltak a pályázat támogatói, míg a nők (47 százalék) és az idősek (39 százalék) az átlagosnál kevésbé szeretnék, ha Budapest bejelentkezne az olimpiai játékok rendezési jogáért. A Fidesz szavazói az átlagosnál magasabb arányban támogatják az olimpiai játékok hazánk általi rendezését, míg az MSZP támogatói kisebb mértékben pártolják azt.

A pestiek nem annyira lelkesek

A játékok helyszíneként elképzelt Budapesten a legalacsonyabb a pályázat támogatottsága, ezzel szemben átlagon felül lelkesednek a hazai rendezés megpályázásáért a vidéki városokban és községekben élők.

Mindazok ellenére, hogy a pályázatot a lakosság többsége támogatja, kevesen bíznak a sikerben. A megkérdezettek egyötöde gondolja úgy, ha pályáznánk, meg is nyernénk a rendezés jogát, míg kétharmaduk ellenkező álláspontot képvisel. A pályázat sikerében bizakodók körében a fiatalok (26%) felülreprezentáltak, míg az idősek (16 százalék) és a budapestiek (17 százalék) az átlagosnál kevésbé bíznak abban, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a magyar fővárost választaná a pályázó városok közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik