Belföld

Az embermentőkre emlékeztek Wallenberg születésnapján

A „rossz" magyarországi közállapotokra hívta fel a figyelmet Székely Gábor, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumi elnöke a humánum napja címmel, Világ Igaza Emlékéremmel kitüntetettek részvételével tartott megemlékezésen a Holokauszt Emlékközpontban.

Ma gond nélkül lehet menetelni falvakban valakik ellen, az antiszemitizmus közszájon forog, és maga a zsidó szó gyűlöletet jelent – mondta Székely Gábor a Raoul Wallenberg születésnapja alkalmából tartott megemlékezésen.

Hozzátette: ilyenkor különösen felértékelődik az, hogy voltak olyan emberek, akik egy sokkal rosszabb helyzetben, amikor az állam a gyűlölet mellé állt, „az emberséget vették előre”, mentették az üldözötteket.

Székely Gábor beszéde végén köszönetet mondott mindazoknak, akik a vészkorszak idején önzetlenül embereket mentettek.

Szita Szabolcs, a közalapítvány vezető történésze előadásában elmondta, újabb kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy Raoul Wallenberg svéd diplomata, Friedrich Born, a Nemzetközi Vöröskereszt egykori magyarországi megbízottja és Carl Lutz svájci alkonzul több száz segítővel dolgozott.

A vezető személyiségek mellett alakult ki az az apparátus, amelynek révén ők el tudták végezni áldozatos munkájukat – fűzte hozzá. A történész kiemelte, több tucat magyar munkatársuk e munka közben vesztette életét.

A Raoul Wallenberg 96. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen azokat köszöntötték, akik a svéd diplomatához hasonlóan, életük kockáztatásával mentették az üldözötteket a vészkorszak idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik