Belföld

Menekülnek Gyenesei “Dzsoki” államtitkárai

Két hónap alatt két államtitkár mondott le az önkormányzati minisztériumban. A Figyelő legfrissebb számában megjelent írás szerint Elbert Gábor az új miniszter stílusát, Újhelyi István pedig az MSZP belharcait viselte nehezen.

Másként gondolkodunk a sportról és a világról – ezzel indokolta Elbert Gábor sport-szakállamtitkár, hogy miért adta be a lemondását a pekingi ötkarikás játékok előtt bő két héttel Gyenesei István önkormányzati miniszternek. Úgy érezte, elvették tőle a munkát és a felelősséget, semmiben nem értettek egyet a miniszterrel.

Gyenesei István. Gyenesei a kormányfő személyes játszmájának köszönhetően emelkedhetett ilyen magasra, mivel független képviselőként kicsi a parlamenti lobbiereje. Fotó: MTI

Gyenesei István. Gyenesei a kormányfő személyes játszmájának köszönhetően emelkedhetett ilyen magasra, mivel független képviselőként kicsi a parlamenti lobbiereje. Fotó: MTI

Valószínűleg az időzítésben sem. „Sport-szakállamtitkárnak olimpia előtt bejelenteni a lemondását, nem túl szerencsés, ugyanakkor teátrális” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki többek között ezzel a stílussal sem tudott egyetérteni.

Szoci belharcok

A minisztérium felső vezetői közül Újhelyi István, az MSZP alelnöke a kisebbségi kormány megalakulása előtt nyújtotta be lemondását. Igaz, az a lépés még sokkal inkább volt magyarázható a szocialista párton belüli harcokkal, mint az új miniszter személyével.

Újhelyi maga is saját párttársai, magas rangú MSZP-s politikusok ármánykodását sejtette a mögött, hogy a sajtóban a Zuschlag-akták terhelő nyilatkozataival kapcsolatban merült fel a neve, a Fiatal Baloldal egykori vezetőjeként. Visszautasította azt is, hogy névtelenségbe burkolódzó szocialista politikusok szerint megsértődött, amiért Gyurcsány Ferenc nem őt nevezte ki önkormányzati miniszternek.

Nem akart miniszter lenni

Határozottan állította, nem voltak miniszteri ambíciói. Annyit azonban elismert, hogy elfogyott körülötte a bizalom: az új kabinet szerkezetének kialakítása előtt a miniszterelnök nem kérte ki a véleményét, telefonon sem kereste.

A Figyelő úgy értesült, Újhelyi elsősorban azért érezte sértve magát, mert a „nyakára ültették” Jauernik István országgyűlési képviselőt, aki 2006 óta a parlament önkormányzati bizottsági elnöki tisztét töltötte be, s nem mellesleg az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke.

Bukópálya

Párhuzamos államtitkári kinevezésével Gyurcsány a megyei lobbinak kedvezett. „Gyenesei mellett amúgy is bukópálya lett volna Újhelyi számára az államtitkári poszt, csupán vegetálhatott volna. Ő annál hosszabb távra tervezi politikai pályafutását, sem hogy mindenáron ragaszkodjon a pozícióhoz” – fogalmazott egy névtelenséget kérő Somogy megyei ellenzéki forrásunk.

Tény viszont, hogy Gyenesei István nem könnyű rajttal indult a nagypolitikában. Éppen csak nyilvánosságra került a neve tárcavezetőként, amikor Somogy megyei ellenzéki politikusok különféle vádakkal álltak elő. Rendőrségi feljelentést tettek, ügyeket hoztak összefüggésbe Gyenesei Somogy megyei közgyűlési elnökségével, mely tisztséget három cikluson át töltötte be.

Ám ezen esetek egyikében sem szerepelt vádlottként, csupán tanúként hallgatták meg (lásd a keretes írást). Ráadásul nem csak somogyi, hanem baranyai, sőt tolnai fideszes politikusok is úgy fogalmaztak a Figyelőnek, hogy az MSZP országos hírű dél-dunántúli potentátjai közül többen nem fogadták kitörő lelkesedéssel Gyenesei kinevezését, köztük Suchmann Tamás egykori privatizációs miniszter, Kolber István volt regionális fejlesztésekért felelős tárca nélküli miniszter és Lamperth Mónika többszörös exminiszter sem.

Somogyi ügyek

„A rágalom kategóriájába tartozik, ha bárkit a
bírósági folyamat lezárása előtt bűnösként emlegetnek. Fontos, hogy a
vizsgálati szakaszban, de még a bejelentésben sem merült fel a nevem,
egyetlen esetben sem. A mindenféle jogi alapot nélkülöző rosszindulatú
felvetésekre nincs is mit mondanom” – reagált lapunknak Gyenesei
István. A sajtóban az alábbi ügyek láttak napvilágot:

KAPOSI MÓR
KÓRHÁZ. Rendőrségi feljelentés szerint 2003-ban a Kaposi Mór Oktató
Kórház 3,5 milliárd forintnyi címzett támogatásából – ezt kizárólag a
kórház fejlesztésére lehetett volna fordítani – a megyei közgyűlés
(Gyenesei elnöksége alatt) 100 millió forint értékben kötött szerződést
egy magánklinikával a kórházi eszközök sterilizálására. Az ügyben a
vám- és pénzügyőrség indított eljárást jogosulatlan gazdasági előny
megszerzése miatt ismeretlen tettes ellen.
ÚT A
HERTELENDY-KASTÉLYHOZ. Az épülethez vezető utat a regionális
fejlesztési tanács által nyújtott 70 millió forintos vissza nem
térítendő támogatásból újították fel. Etikai kérdéseket vet fel, hogy a
kastély igazgatója a miniszter fia. Ennél is súlyosabb vád, hogy olyan
munkákat is leszámláztak, amelyeket végül el sem végeztek. Az ügy
bírósági szakban van, Gyenesei Istvánt tanúként hallgatták meg.
TANÁCSADÓI
KIFIZETÉSEK. A napokban zárult le hűtlen kezelés miatt ismeretlen
tettes ellen indult rendőrségi nyomozás, amely szerint Gyenesei István
megyei közgyűlési elnök mellett 2000 és 2006 között három tanácsadót
foglalkoztattak, egy drámaírót, egy rockzenészt és egy
lapfőszerkesztőt, akiknek összesen 7 millió forintot fizettek ki, ám
nem voltak dokumentálva a tanácsadói szolgáltatások.
SZABÁLYTALAN
SZÁMLÁK. A Somogy megyei Közgyűlés több szabálytalan számlája miatt is
született feljelentés. Gyenesei kabinetfőnöke a reprezentációs keret
terhére ily módon nem elszámolható árukat vásárolt.
Gyenesei a
kormányfő személyes játszmájának köszönhetően emelkedhetett ilyen
magasra. Újhelyi közvetlenül a kisebbségi kormány megalakítása előtt,
Elbert pedig a napokban mondott le.

Forrásaink szerint Gyenesei a kormányfő személyes játszmájának köszönhetően emelkedhetett ilyen magasra, mivel független képviselőként kicsi a parlamenti lobbiereje.

—-Gyenesei Dzsoki—-

Lokálisan erős csupán. Somogyban úgy is nevezik: Gyenesei Dzsoki, utalva arra, hogy a legsikeresebb civil szervezet, a Somogyért Egyesület vezetőjét még szűkebb pátriájában is megosztó személyiségnek tartják.

E tisztségében ugyanis számos polgármestert vonzott maga köré, s oda juttatott megyei és regionális fejlesztési pénzeket, ahol a települések vezetői az egyesületet és személy szerint őt is támogatták, s akik a 2006-os kampány idején segítettek neki. „Bevitte a polgármestereket a Somogyért Egyesületbe, s akik kinn maradtak, azok is hamar rájöttek, ha akarják vinni valamire, fejleszteni akarják a településüket, akkor fel kell sorakozniuk mögötte” – hallottuk.

Büszke a segítségre

A miniszter lapunknak nem cáfolta, hogy az egyesülethez kötődő települési vezetők is kaptak fejlesztési pénzeket, csakúgy, mint mindenki, aki megfelelt a pályázati feltételeknek. „Amúgy büszke vagyok arra, hogy megyei elnökként akinek csak tudtam, és aki igényelte a támogatásomat, politikai hovatartozásától függetlenül segítettem. A demagóg rágalmakra viszont nincs mit mondanom” – húzta alá.

Mint hozzátette, az őt besározni próbáló ellenzéki politikusok közül többen különböző támogatási kérelmekkel keresik meg még ma is. „Súlyos erkölcsi kérdések, emberi jellemhibák ezek, de én miniszterként még most is az engem támadók javára döntök” – közölte.

Új stílus

Elbert Gábornak – aki a szakterület képviselői szerint nem politizált, szakmai álláspontot képviselt – forrásaink szerint az eshetett nehezére, hogy az „újfajta vezetői stílushoz alkalmazkodjon”. Gyenesei – aki tizennyolc éve a Magyar Olimpiai Bizottság tisztségviselője, évtizedek óta országos sport szakszövetségi vezető – annyit elismer, hogy „az eddigiekhez képest megváltozott, a szakállamtitkári munkának valóban megfelelő” mozgástér „újdonság lehetett” Elbert számára.

Érvelése szerint ez a magyar sport és szakállamtitkára számára is inkább lehetőséget kínált, sem mint korlátot emelt. „Amennyiben ezt nem tudta kezelni, azt mondom, hogy korrekt volt, amikor önként kérte a felmentését” – szögezte le a tárcavezető.

Mostohagyerek

Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, a parlament turisztikai és sportbizottságának elnöke tárcán belüli hatalmi osztozkodást gyanít a lemondás háttérében. „A mostani botrány betetőzése a Gyurcsány-kormány sportellenes politikájának, amelynek keretében 2004 óta immár a negyedik minisztériumhoz csapták oda mostohagyerekként a sport felügyeletét” – hangsúlyozta. Mindez már előrevetíti, hogy az ötkarikás játékoknak lesz még politikai utóélete is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik