Belföld

Több gyógyszer fogyott

Annak ellenére, hogy a vizitdíj eltörlése miatt áprilisban megugrott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerkiadása, június végéig az idei, közel 301 milliárd forintos költségvetési előirányzat felét költötte el az orvosságok árának a támogatására - írja a Világgazdaság.

A vizitdíj eltörlésének kilátásba helyezése miatt már márciusban sokan elhalasztották az addig 300 forintba kerülő orvosi vizitet, kivártak a receptfelírással. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a márciusi 24 milliárd forintos havi gyógyszerár-támogatás áprilisban 2,5 milliárddal nőtt – mondta a lapnak Molnár Márk.

Az OEP főosztályvezetője a kiugró áprilisi költést követően az év hátralévő részében a kiadások konszolidációjára, ám egy enyhén növekvő trend folytatódására számít, így a gyógyszerkassza-előirányzatot várhatóan 10-15 milliárddal túllépi a biztosító. Ám ez szerinte nem okoz deficitet, hiszen a 30-35 milliárd forintra becsült gyógyszergyártói befizetések fedezik a páciensek megugrott igényét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik