Belföld

Sehol sincs harmadfokú készültség

Mindenhol feloldották a harmadfokú árvízvédelmi készültséget az ország területén, s az Országos Műszaki Irányító Törzs csütörtök reggel megszüntette a megerősített ügyeletet - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM).

A folyók apadásához igazodva a helyi vízügyesek megkezdték a levonuló árhullám utáni helyreállítási munkákat: a homokzsákokból kiépített ideiglenes töltésmagasítások visszabontását, a védekezés során igénybe vett töltések járhatóvá tételét.

A tárca rámutatott arra: az elmúlt egy hétben a vízügy naponta átlagosan több mint kétezer ember munkáját koordinálta; a védelemben dolgozók létszáma csütörtök reggel ezer alá csökkent.

Összesen 760 kilométer hosszúságú folyószakaszon van még érvényben első- vagy másodfokú készültség. A belvízzel sújtott 3000 hektáros területen 12 szivattyútelep dolgozott az elmúlt 24 órában.

A védekezési és helyreállítási munkák együttes költségét szakértők mintegy 900 millió forintra teszik – áll a közleményben.
A tárca adatai szerint az árvízi védekezés során összesen több mint 100 ezer zsákot, 5 ezer köbméter homokot és 15 ezer négyzetméter fóliát használtak fel.

A Tiszán a tetőzés jelenleg Tokaj közelében jár, a következő napokban a Közép-Tiszán az előrejelzések szerint elsőfokú készültségi szint várható.

A meteorológiai szolgálat jelzése szerint a hazai folyók vízgyűjtőin a következő napokban nem várható jelentős mennyiségű csapadék.

Ajánlott videó