Belföld

Politikai hátterű rendőri zaklatást gyanít a Fidesz

Politikai utasításra rendőri zaklatásnak vannak kitéve ellenzéki politikusok – véli egy fideszes képviselő. Indoklásul példákat is említ.

Balog Zoltán, a parlament emberi jogi bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján két esetet is említett, amelyek véleménye szerint felvetik a politikai megrendelésre történő rendőri zaklatás gyanúját .

Az egyik Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége igazgatójának június 11-ei sajtótájékoztatója, ahol a politikust – aki egyúttal fideszes választókerületi elnök is – igazoltatták a rendőrök. A másik a Fidelitas csütörtöki sajtótájékoztatója, ahol a Fidesz sajtóosztályának munkatársával történt meg ugyanez.

A fideszes politikus felidézte azt is, hogy Budai Gyulát a június 11-i sajtótájékoztatója kapcsán először gyülekezési joggal való visszaélés miatt 40 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a rendőrség, majd pedig országgyűlési képviselői mentelmi jogára hivatkozva visszavonta a határozatot, holott Budai Gyula nem parlamenti képviselő.

Milyen alapossággal folyik az eljárás, ha a rendőrség még a parlamenti képviselőket sem tudja számon tartani? – vetette fel Balog Zoltán, majd leszögezte: a sajtótájékoztató nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá.

Kínos lenne, ha a rendőrség azt közölné, hogy véletlenül jelentek meg az ellenzéki sajtótájékoztatókon. Ennél már csak az lenne kínosabb, ha kiderülne, hogy politikai utasításra – jegyezte meg a fideszes honatya, aki tudni szeretné azt is, hogy ki az, aki a háttérből politikai utasításokat ad a rendőrségnek, valamiféle kommunikációs stratégia jegyében.

A két eset kapcsán Balog Zoltán és Szijjártó Péter, a Fidesz-frakció szóvivője Draskovics Tibor igazságügy-miniszterhez intézett kérdést, amelyre írásbeli választ várnak. “Ezek az esetek világosan mutatják, hogy a hatalom meg akar félemlíteni mindenkit, aki fel meri emelni a hangját a kormánnyal szemben” – áll a beadványban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik