Belföld

Pazar lesz a Szabadság híd este

Díszkivilágítást is kap a felújított Szabadság híd, amelyet részlegesen decemberben, teljesen jövő májusban adnak át. Az ötmilliárdba kerülő beruházás költségeinek felét az unió állja.

Pazar lesz a Szabadság híd este 1

A Szabadság híd tervezett díszkivilágítása a kivitelező látványterve szerint. A felújított hidat decemberben adják át, először csak a villamosoknak, jövő májusban viszont mindenkinek.

A 2007 óta tartó felújítás során a híd szerkezetén elvégzik a szükséges rekonstrukciós munkákat, hogy a hídon még hosszú ideig járhassanak villamosok. Átépítik az útpályával és a vágányzónával együtt a vasbeton-pályalemezt, a gyalogjárdát, megerősítik a teljes acélszerkezetet, megjavítják a pilléreket és a hídfőket. A felújítással egy időben elvégzik a híd alatt húzódó közművek cseréjét is.

A műemléki rekonstrukciónál visszaépítik az eredeti díszítőelemeket a mederpillérek közötti szakaszon, korhű közvilágítási kandelábereket helyeznek ki, és díszkivilágítást kap a híd.

Felét az unió fizeti

Aláírta a Fővárosi Önkormányzat a Szabadság híd felújításáról szóló támogatási szerződését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezetével. A főváros a kormány támogatási döntése értelmében a Szabadság híd felújítási költségének 50 százalékára, mintegy 2,5 milliárd forint uniós támogatásra vált jogosulttá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik