Belföld

Szegények Bankja lehet Magyarországon

A szociális tárca dolgozik az uzsorakölcsönök visszaszorításának lehetőségén, valamint vizsgálja, hogy Magyarországra miként lehetne átültetni a bangladesi „Szegények Bankja” modellt vagy annak bizonyos elemeit.

Mint már arról már korábban az FN is beszámolt, a kormány szociális kölcsönnel szorítaná vissza az illegális uzsorakölcsönöket, a vállalkozásoknak pedig mikrohitellel segítene. Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára a sajtóhírekre reagálva közölte az MTI-vel: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium feladata, hogy kitalálja, milyen technikával lehet gátat szabni az uzsorások tevékenységének. Számba kell venniük emellett a jogi, a rendészeti eszközöket is, és őszre megpróbálnak megoldást találni az ügyben.

A bangladesi „Szegények bankjával” kapcsolatban az a kérdés merült fel a szociális tárcánál, hogy tudnak-e a magyar társadalomban olyan közösségek szerveződni, amelyek egymás iránt garanciát tudnak vállalni.

Korózs véleménye szerint Európában is vannak jól működő modellek, például a szociális szövetkezet, amely egy olyan jogi forma, amelyben bizonyos feladatok, szolgáltatások elvégzésére lehet egymásért garanciát vállalni a tagoknak, akik maguk döntenek arról, miként osztják szét egymás között a kapott jövedelmet. A szociális államtitkár szerint a programról szóló döntés jövőre születhet meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik