Belföld

Sajtótájékoztatója miatt kapott büntetést egy fideszes

A Fidesz a jogállamiság és a demokrácia szégyenének tartja, hogy a rendőrség 40 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki a párt egyik politikusára, Budai Gyulára, mert ő közterületen tartott sajtótájékoztatót - mondta Szijjártó Péter, a párt szóvivője a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) fővárosi székháza előtt. A rendőrség közölte: visszavonták határozatot a képviselő mentelmi joga miatt, de ha arról Budai Gyula lemond, az eljárást tovább folytatják ellene.

Az ügy előzménye, hogy Budai Gyulát, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatóját, fideszes választókerületi elnököt június 11-én a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épülete előtt tartott sajtótájékoztatója után rendőrök igazoltatták, mert be nem jelentett demonstrációról kaptak információt.

Szijjártó Péter és Budai Gyula szerdán azért állt a nyilvánosság elé – szintén közterületen tartott sajtótájékoztatón -, mert rendőrség a múlt heti határozatában a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése miatt 40 ezer forint pénzbüntetést szabott ki Budai Gyulára. Utóbbi, aki kifogással élt a bíróságon a határozat miatt, megjegyezte: van náluk igazolvány, ha most is meg akarják bírságolni őket a rendőrök.

Elfogadhatatlan

A Fidesz szóvivője kijelentette: elfogadhatatlan és példátlan, hogy a rendőrség azért büntessen meg egy ellenzéki politikust, mert közterületen tart sajtótájékoztatót. Szijjártó Péter kíváncsi a rendőrség és Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter véleményére is arról, vajon a büntetés szerintük hogyan fér össze a demokráciával és a szólásszabadsággal.

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) erre reagálva közölte: Budai Gyula kiskunlacházi lakossal szemben „gyülekezési joggal visszaélés” szabálysértés miatt folytattak eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentése alapján, és a cselekmény miatt a ráckevei rendőrkapitányság 40 ezer forint pénzbírságot szabott ki.

Visszavonták

Az eljárás során tudomásunkra jutott, hogy Budai Gyula országgyűlési képviselő és mentelmi joggal rendelkezik, ezért a július 23-án hozott határozatunkat a mai napon soron kívül visszavontuk – írta a PMRFK.

Megjegyezték, az országgyűlési képviselőt soron kívül nyilatkoztatják arról, hogy lemond-e mentelmi jogáról, és válaszától függően az eljárást a törvényi előírásoknak megfelelően folytatják.

Megfélemlítés

Budai Gyula szerdai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: ezzel a büntetéssel a politikai hatalom a rendőrségen keresztül akarja megfélemlíteni és elhallgattatni. Azt üzenem a hatalomnak, hogy nem félek, és továbbra is elmondom a véleményemet – tette hozzá az országgyűlési képviselő, akinek június 11-i igazoltatása után a Fidesz írásbeli kérdéssel fordult Draskovics Tibor szakminiszterhez, aki szakszerűnek minősítette a rendőri fellépést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik