Belföld

Ártalmatlan volt az óriásbomba

A Ferencváros életét egy napig felforgató óriásbomba veszélytelen volt: még a második világháborúban hatástalanították. A bomba kora esti kiemelése után a terület zárása megszűnt, a több mint tízezer evakuált ember visszatérhetett otthonába. Összefoglaló a napról.

Nem volt veszélyes az óriásbomba, amely miatt kedden több ezer embert kellett kitelepíteni Budapest IX. kerületében. A robbanószerkezetet ugyanis már a második világháború idején hatástalanították. A német gyártmányú, SB 1000 típusú, aknahatású bombatestben nem volt gyújtószerkezet – közölte Hajdu Gábor ezredes, tűzszerész parancsnok a Ferencvárosban.

A tűzszerészeknek másfél méter mélyre kellett leásniuk, hogy kiemelhessék a szerkezetet. A bombatestet Sződligetre, a tűzszerészeti telepre szállították, ahol egyszerű vashulladékként kezelik – mondta a parancsnok.

A második világháború ideje alatt és után gyakori volt, hogy a lehullott bombákat a helyszínen elföldelték vagy hatástalanították, aztán egyszerűen ott hagyták. A Magyarországon eddig fellelt világháborús bombák 98 százaléka éles volt, ezért nem volt hiábavaló a mostani jelentős készültség és óvatosság – értékelte a nap eseményeit a tűzszerészek parancsnoka.

Egy napig féltünk tőle

A Vaskapu utca és a Tóth Kálmán utcai kereszteződés közelében hétfő délután találták a robbanóeszközt, az egy kilométeres körzet kiürítését a rendőrség reggel 9 órakor kezdte meg, és 17 órára fejezte be.

Bánsághi Tamás, a kerület alpolgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke elmondta: a befogadóhelyeken lévő mintegy félezer embernek még vacsorát adnak, aztán mindenki “szervezett formában” térhet vissza az otthonába. A visszatelepítésben a mentők, rendőrök és polgárőrök is segítséget nyújtanak.

Leállt az élet

A nap folyamán a bomba miatt az összes közművezetéket elzárták a IX. kerület érintett részében. Bánsághi Tamás alpolgármester, a védelmi bizottság elnöke arra kérte a lakókat, hogy ha majd a gázszolgáltatást visszakapcsolják és visszatérnek otthonukba, ellenőrizzék, hogy nincs-e a lakásban, épületben gázszag, ugyanis a nyomáskülönbség a régi és sok helyen elhasználódott csövekben károkat okozhat.

Képgaléria

Képgaléria

Több környező irodaház szolgáltatásai is leálltak, így az OTP call centere, a Vodafone irodaháza és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala szolgáltatása, a polgármesteri hivatal és a jegyző kérésére pedig bezárt a Praktiker budapesti központja és az áruház is. A Vám- és Pénzügyőrség székházát is kiürítették, csak a védelmet biztosító őrök maradtak az épületben, ugyanez történ az APEH közeli irodáiban is.

300 méteren belül

A bomba erejéről annyi derült ki, hogy az robbanás esetén 300 méteren belül halálos. A helyzetet nehezítette, hogy a gyújtószerkezet a bombának azon a részén volt, amit törmelék és beton fedett. A hatástalanítást csak akkor kezdték meg, miután rendkívül óvatosan kiemelték a bombát.

A terület lezárásában és kiürítésében négyszáz rendőr vett részt. A kiürített területen a lakásokat és a hátrahagyott javakat rendőrök őrízék, valamint a polgárőrség is segítette a rendőrség munkáját.

Az érintett, lezárt terület (FN.hu)

Az érintett, lezárt terület (FN.hu)

A polgárőrök a rendőrökkel közösen járőröznek az utcákon, hogy megvédjék a hátrahagyott értékeket és kimenekítsék a még ott tartózkodó embereket, emellett segítséget nyújtanak a terület zárásában is. A polgárőrök többsége a munkahelyén van, így csak azokat tudták mozgósítani, akik önként vállalkoznak erre, illetve szabadnaposak vagy szabadságukat töltik.

Kevesen mentek a befogadóhelyekre

Viszonylag kevesen tértek be a befogadóhelyekre. Az otthon talált lakókat ideiglenesen a Telepy utcai és a Bakáts téri általános iskolában helyezték el, ahová délelőtt csak néhányan mentek be. A Telepy utcai iskolában körülbelül harmincan várakoztak délután; az udvar miatt ide irányítják azokat, akiknek háziállatuk van. A betérő lakók adatait rögzítik. Az MTI tudósítói arról számoltak be, sokan szatyrokkal, táskával a kezükben várták, hogy visszamehessenek otthonukba. Több üzlet zárva volt azokban az utcákban is, amelyek nem voltak lezárva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik