Belföld

Hazánk elutasítja a WTO vámjavaslatát

A kormány és a magyar agrár-érdekképviseletek számára egyaránt elfogadhatatlan a formálódó WTO-javaslat, amely átlagosan 60 százalékos mezőgazdasági vámcsökkentést irányozna elő az Európai Unió számára, mert ez a teljes magyar agrár-társadalmat, sőt a magyar élelmiszerfogyasztókat is súlyosan hátrányosan érintené

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden sajtótájékoztatón beszélt arról hogy több magyar agrár-érdekképviselet vezetőjével találkozott, a megbeszélésen részt vett Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke is.

Gráf József aláhúzta: a magyar kormány már határozottan jelezte mind az Európai Unió mezőgazdasági biztosának, mind magának José Manuel Barrosónak, a bizottság elnökének, hogy a magyar kormány számára elfogadhatatlan az, hogy az Európai Unió támogassa az agrár vámszint további mérséklését 60 százalékra. Az előzetes miniszteri egyeztetéseken kiderült, hogy Magyarországhoz hasonlóan elutasítja ezt Franciaország, Olaszország és Litvánia is.

A miniszter kiemelte: “Úgy látjuk, mind a magyar kormány, mind az agrár-képviseletek, hogy a WTO-tárgyalásokon rossz irányba haladnak a dolgok mind a magyar agrártermelők. Mind az egész európai agrárium érdekeit sérti a jelenlegi álláspont”. Gráf József hangoztatta: a magyar parlament ezt a javaslatot soha nem fogja ratifikálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik