Belföld

Mérséklődött a pollenkoncentráció

A parlagfű elleni küzdelemnek mára kézzelfogható eredményei vannak - közölte a kormányszóvivő.

Budai Bernadett egy, a kormány által pénteken meghallgatott jelentés alapján emlékeztetett arra: a kormány kiemelten támogatja a parlagfű elleni küzdelmet, és az elmúlt időszakban számos lépést tett azért, hogy minél hatékonyabbá váljék a gyomnövény elleni védekezés.

67 ezer ház kapott matricát

Hangsúlyozta: a parlagfű nemcsak a mintegy két és félmillió allergiás megbetegedésben szenvedő ember mindennapjait nehezíti meg, de jelentős károkat okoz a mezőgazdaságnak is.
Mint mondta, a kormány tavaly elindította a “parlagfűmentes ház” akciót, amelyhez 2007-ben az összes önkormányzat mintegy fele, 1556 település csatlakozott. Az ösztönző kampányban összesen 67 ezer ház kapott elismerő matricát – tette hozzá.

Jelentős eredmények?

Budai Bernadett szerint a kézzelfogható eredményeket igazolja az is, hogy a levegő pollenkoncentrációja az előző évekhez képest több helyen jelentősen mérséklődött, és a legtöbb városban csökkent a magas pollenterhelésű napok száma.

Nézze meg az FN Tudósító (nico) beszámolóját a változatlan újpalotai parlagfűhelyzetről!

Nézze meg az FN Tudósító (nico) beszámolóját a változatlan újpalotai parlagfűhelyzetről!

Példaként említette, hogy ez a szám Szolnokon 30-ról három napra, Budapesten pedig 26-ról 9-re csökkent az elmúlt évben.
Kitért arra, a parlagfű elleni védekezésben a földterület tulajdonosának, illetve a hatóságoknak egyaránt jut feladat. A magánterületeknél a parlagfű kiirtása a föld tulajdonosának, illetve használójának a feladata, amit a hatóságok minden évben ellenőriznek.

Bírság és kényszerkaszálás

Tavaly az önkormányzatok több mint ezer esetben rendeltek el kényszerkaszálást, és 1138 alkalommal szabtak ki bírságot – ismertette az adatokat a kormányszóvivő, hozzátéve, a megyei növényvédelmi és talajvédelmi igazgatóságok tavaly majdnem 4500 esetben, több mint ötezer hektáron rendeltek el kényszerkaszálást.

Budai Bernadett közölte, a kabinet az egyik legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy míg a tárcaközi bizottság és az országgyűlési képviselők által kezdeményezett jogszabályváltozás előtt a kényszerkaszálásokig a bejelentéstől számítva akár 90-120 nap is eltelhetett, ez az idő mostanra egy hétnél is rövidebb időtartamra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik