Belföld

Közel 30 milliárd jut kutatásra

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) 13,7 milliárd forint állami támogatás odaítéléséről döntött a Nemzeti Technológiai Program keretében a kutatás-fejlesztés-innováció ösztönzésére.

Mint Molnár Károly, kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette: idén erre a célra összesen 30 milliárd forint áll rendelkezésre. Az első fordulóban a 136 pályázóból 27 nyert. A második fordulóra a pályázatot szeptember 15-én írják ki – mondta a miniszter.

A pályázók egyetemekkel, kutatóhelyekkel konzorciumban nyerték el a támogatást, így a vállalatokhoz a közel 14 milliárd forint mintegy 65 százaléka került, és ennek 48 százaléka kis- és középvállalkozásokhoz jutott. A vállalatok a támogatást 4,5 milliárd forint tőkével egészítik ki.

A sajtótájékoztatón három nyertes pályázót mutattak be: a Richter Gedeon Nyrt., a Rába Nyrt. és az Experimetria Kft. vezette konzorciumokat.

Az egyetemmel közösen fejlesztenek

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója beszámolója szerint a nanomedicina területén a technológia kidolgozására kaptak egymilliárd forint állami forrást a Semmelweis Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvánnyal együtt. A magyar gyógyszergyártó ezt 300 millió forint saját erővel egészíti ki.

Ez a fejlesztés előkészíti egy rákellenes szer (liposzómába zárt doxorubicin) generikus változatának kifejlesztését, gyártását és forgalmazását. A Richter négy év múlva szeretné törzskönyveztetni a készítményt – mondta Bogsch Erik. Azt viszont még nem tudta megbecsülni, hogy a cégnek mennyi árbevétele származhat majd ebből.

A nano-kapszulált készítmények előnye, hogy kevesebb a mellékhatásuk és nagy a hatékonyságuk, mert a beteg sejthez szállítják a hatóanyagot.

A Rába is kapott támogatást

Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Rába-csoport tagja, a Rába Futómű Kft. 894 millió forint támogatást kap a Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft.-vel, a HNS Műszaki Fejlesztő Kft.-vel és a Széchenyi István Egyetemmel közösen integrált járműipari termékek és technológiák fejlesztésére. A Rába ehhez további 300 millió forintot tesz hozzá.

A harmadik bemutatott nyertes pályázó, az Experimetria Orvosbiológiai Kutató Fejlesztő Kft. vezette konzorcium 400 millió forint állami támogatást kap olyan komplex szív elektrofiziológiai mérőműszerek fejlesztésére, amelyek a nagy terhelésnek, stressznek kitett emberek állapotát mérik fel a hirtelen szívhalál megelőzésére. A cég kutatás-fejlesztési igazgatója, Grosz György felhívta a figyelmet arra, hogy a műszerrendszer gyors és széleskörű vizsgálati eredményt ad, és jól mobilizálható.

Előre tervezhető támogatás

Molnár Károly a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy nagy kockázatú, jelentős gazdasági és társadalmi hatású interdiszciplináris kutatásokat támogatnak a Nemzeti Technológiai Program (korábban Jedlik Ányos program) keretében. A pályázatokat három évre előre hirdették meg úgy, hogy minden évben két, előre tervezhető fordulót tartanak.

A támogatásokat előleg fizetése után a munka ütemében fizetik ki – mondta újságírói kérdésre válaszolva Vass Ilona, az NKTH megbízott elnöke.

Az átlagos támogatás ebben a fordulóban 507 millió forint, míg a múlt évben 363 millió forint volt. Tavaly ebben a programban 55 pályázó kapott összesen 19,97 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik