Belföld

Árvíz a Hernád mentén: 1600-an védekeznek

A Hernád-völgyi árvízi védekezésben mintegy 1600-an vettek részt az elmúlt 24 órában az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig), a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a települések polgármesterei, illetve a polgárvédelmi szervezetek koordinálásával.

A védekezés során eddig 100 ezer homokzsákot, 5 ezer köbméternyi homokot és 15 ezer négyzetméternyi fóliát használtak fel. Továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hernád mentén a hernádnémeti-hernádszurdoki és a hidasnémeti-bőcsi árvízvédelmi szakaszok teljes hosszán, 63 kilométer hosszúságban – közölte Csont Csaba, az Ékövizig szóvivője.

Vasárnap reggel 8 órakor a Hidasnémeti vízmércén 297 centiméter volt a vízállás, amely a szombati tetőzés óta 118 centit apadt. A tetőző árhullám jelenleg a folyó középső, nyílt ártéri szakaszán tart, Hernádkércs térségében. A lefolyási viszonyok megváltozása, a hullámtér dús növényzete miatt azonban az árhullám tetőzése Ócsanálos és Gesztely települések térségében a vártnál később, vasárnap a délutáni és éjszakai órákban várható.

A gesztelyi vízmércén vasárnap reggel 302 centiméteres vízállást mértek, a folyó itt továbbra is lassan árad, a szakemberek szerint azonban az áradás üteme jelentősen gyorsulni fog. A számítások alapján a Hernád ezen a szakaszon körülbelül 430 centiméteres vízállással tetőzik majd.

A folyó mentén eddig számos védekezési feladat volt, töltést magasítottak Méránál, Ócsanálos település térségében a Vadász-patak jobb és bal partján, Ócsanálos és Gesztely között a Hernád jobb parti töltésszakaszán, valamint Gesztely térségében.

Szombaton megkezdték a Garadna-patak fölötti, ártéri területen lévő mintegy 2,5 millió köbméternyi víz visszavezetését az – ott már apadó – Hernádba, ehhez a munkához átvágták a patak töltését.

Ajánlott videó

Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.