Belföld

Századvég-Forsense: erősített a Fidesz

Újra nő a két nagy párt közötti különbség, többen szavaznának a Fideszre. A Századvég és a Forsense közös kutatásából kiderül, Orbán Viktort tíz százalékkal többen tartják jó miniszterelnöknek, mint Gyurcsány Ferencet.

A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának 2008. júliusi eredményei alapján a két nagy párt között újra nőtt a támogatottsági különbség.

Növekedtek (Fotó: MTI)

Növekedtek (Fotó: MTI)

A Fidesz szavazótábora ugyanis két százalékponttal – statisztikai értelemben nem szignifikáns mértékben – növekedett, s jelenleg az összes megkérdezett 27 százalékát teszi ki, míg az MSZP támogatottsága egy százalékponttal csökkent, s jelenleg 13 százalékon áll.

Az összes megkérdezett körében mind az SZDSZ, mind az MDF egy százalékon áll, ami azt mutatja, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének – legalábbis egyelőre – az új vezetéssel sem sikerült elmozdulnia a holtpontról, illetve hogy az MDF korábbi 5 százalék körüli tábora erodálódni látszik.

Kétharmad biztosan

A politikai aktivitás változatlanságát jelzi, hogy a biztos szavazó pártválasztók aránya júniushoz hasonlóan 36 százalékon áll. A Fideszre a biztos szavazó pártválasztók közel kétharmada (65 százalék, +2 százalékpont), az MSZP-re pedig egynegyedük (25 százalék, -1 százalékpont) szavazna most vasárnap; az SZDSZ és az MDF is egyaránt 3-3 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A megkérdezettek 65 százaléka ítélte meg negatívan a kormány tevékenységét, és 56 százalék az ellenzékét.
A megkérdezettek relatív többsége (47százalék) a kormány leváltását, egyharmaduk pedig a kisebbségi kormány hatalmon maradását támogatja.

A jelenlegi pártoktól független harmadik erő elfogadottsága valamelyest csökkent június óta, de így is a teljes lakosság 35 százaléka választaná ezt a forgatókönyvet.

Inkább Orbán

A megkérdezettek 36 százaléka inkább Orbán Viktort, míg 26 százaléka Gyurcsány Ferencet tartja alkalmasabbnak miniszterelnöknek. Közel egyharmaduk (29 százalék) a két politikus közül egyiküket sem tartja alkalmasnak a poszt betöltésére.

Előre hoznák

A jelenlegi politikai helyzetből kivezető lehetséges utak közül továbbra is az előrehozott választások támogatottsága a legnagyobb, de nem éri el az 50 százalékot (44 százalék).

A második leggyakrabban említett megoldás a jelenlegi, azaz az MSZP kisebbségi kormányzása Gyurcsány Ferenc vezetésével (14 százalék), míg a harmadik legtöbb szavazatot a korábbi koalíció helyreállítása kapta (12 százalék). Ezek az értékek gyakorlatilag nem mutatnak változást június óta.

Továbbra is erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy képes lesz-e a Magyar Szocialista Párt a 2010-es országgyűlési választásokig önállóan kormányozni, de immár stabilan azok vannak többségben, akik szerint a kisebbségi kormányzás hosszú távú fennmaradása a valószínűbb (47 százalék), mint annak bukása (40 százalék).

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Interjú a lángos és a víz áráról, állami beavatkozásról és a kempingek felszámolásáról Járosi Tamással, a tihanyi Malackrumpli tulajdonosával, aki szerint a Balaton nem drága, sőt szezonális üdülőhelyként sokkal drágábbnak kéne lennie, nemrég mégis bejelentette, hogy ők egyelőre nem emelnek árat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.