Belföld

FAZ: harc folyik a nyugdíjasokért Magyarországon

Orbán „hazugságbeszéde" címmel a magyarországi nyugdíjasok helyzetéről közölt elemzést kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A német konzervatív napilap cikkében az emelte ki, hogy Magyarországon küzdelem bontakozott ki a hárommillió nyugdíjasért.

Hosszú idő óta először csekély mértékben növekedett a kormányon lévő szocialisták (MSZP) népszerűsége, ezzel párhuzamosan a korábbi kormányfő, Orbán Viktor által vezetett polgári szövetség (Fidesz) népszerűsége 5 százalékkal visszaesett. A FAZ értékelése szerint a magyarok véleményében bekövetkezett változás egyik fő okát a Fidesz elnökének a közelmúltban ismertté vált elképzelései jelentették, miszerint a hatalomra kerülése esetén nyugdíjreformot hajt végre.

A mérleg nyelve

A cikk szerint nem nehéz elképzelni, hogy miként hat (hatott) a lakosságra mindaz, ami „Orbán bizalmas beszédéből” kiszivárgott. Különös tekintettel a nyolcmillió magyar szavazópolgár táborán belül a mintegy hárommillió nyugdíjasra, akik ily módon választást eldöntő tényezőt jelenthetnek.

Mostanáig a legtöbb magyar a „takarékossági csomagot” a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezette szocialista-liberális koalíciós kormánnyal hozta összefüggésbe, most pedig Orbánnak kell beismernie, hogy a következő (saját) kormány idején is szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat – írta a FAZ.

Gyurcsánynak jól jött

A cikk szerint alapjában véve valamennyi parlamenti párt egyetért abban, hogy a nyugdíjrendszer reformja elkerülhetetlen. A Gyurcsány-kormány azonban képtelen volt arra, hogy hatékony lépéseket tegyen a rendszer megújítása érdekében, a nyugdíjasok ugyanis a szocialisták potenciális választóinak táborában jelentős csoportot tesznek ki.

A lap szerint most mégis úgy tűnik, hogy Orbán Viktor akaratlanul is a szocialisták kezére játszott azzal, hogy rossz helyen, rossz időben egy hatalomátvételt követő lehetséges intézkedésekről beszélt. Gyurcsány miniszterelnök azonnal ki is használta a kedvező helyzetet, s meghirdette, hogy kormányzása idején továbbra is „mértéktartó nyugdíjemelésekre” kerül sor – írta a FAZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik