Belföld

Szociális egyensúlyt teremtene Orbán

Egy versenyképes gazdaság csak egy versenyképes társadalmon alapulhat, amelynek viszont alapfeltétele a szociális egyensúly - mondta Tusnádfürdőn Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke a 19. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor utolsó napján elhangzott beszédében úgy vélekedett: 1947 óta csak négy olyan éve volt Magyarországnak – 1998 és 2002 között -, amikor egy kormány karakteresen nemzeti és kereszténydemokrata politikát folytatott, vagyis a család védelmére, a magyar vállalkozások támogatására, a nemzeti kultúra ápolására és a határokon átívelő nemzetegyesítésre helyezte a hangsúlyt.

Felidézte, hogy a státustörvénybe annak idején beiktatták azt a tételt, miszerint “a magyar nemzet egységes”. A törvény módosításakor ezt kihúzták. Márpedig szerinte aki ezt a fontos elvi-erkölcsi tételt elismeri, az a nemzeti összefogást támogatja, aki viszont tagadja a magyar nemzet egységét, az a megosztás szellemét képviseli.

Idáig jutottunk?

Ez utóbbi politika képviselői a szónok szerint a mai kormányt alkotó politikai erők. A Fidesz elnöke úgy véli, hogy a magyar nemzet tagjait meg kell hallgatni, önbizalmat kell adni és reményt kell nyújtani számukra, majd perspektívát kell mutatni nekik.

Megállapította: a Magyarországon élő magyarok közössége soha nem látta olyan borúsan helyzetét, mint éppen most. “Mindenki tudja, kinek a hibája, hogy ide jutott a magyar nemzet” – tette hozzá.

Kifejtette: átalakuló világunkban a versenyképes nemzetek megtalálják a helyes válaszokat, a versenyképtelenek viszont nem, és létüket is fenyegető válságba sodródnak. Szerinte Magyarország ebben a helyzetben nem a helytállás jegyeit mutatja.

Éllovasból sereghajtó

Míg korábban éppen ez az ország járt az élen, és szomszédai voltak a kevésbé sikeresek, mára megfordult a helyzet. A magyar nemzet számszerű hanyatlása folytatódik, településeink, régióink etnikai arculatváltáson mennek keresztül, a nyugdíjak értéke csökkent, a munkanélküliség nő, a magyar egészségügy megrendült, a gazdasági növekedés megtorpant – mondta.

Orbán megállapította: a hatalom mai gyakorlói minden lépést a gazdasági versenyképességgel indokolnak, miközben lerombolták a társadalom versenyképességét, az elmúlt hat esztendőben felborult a szociális egyensúly, ami stabil létbiztonságot, megfelelő egészségügyi ellátást, mindenki számára elérhető tudást jelent.

Szerinte tehát előbb helyre kell állítani a szociális egyensúlyt, ezzel lehet versenyképessé tenni a magyar társadalmat, és a gazdaság ennek következményeként lesz versenyképes.

MSZP: Orbán tartsa be saját receptjét

Az MSZP szerint Orbán Viktor tusndádfürdői beszéde után elvárható, hogy legalább ő maga tartsa be saját receptjét. “Ha valóban szociális egyensúlyt akar, ne tervezzen ezermilliárdos szociális kiadáscsökkentést és szociális megszorításokat, ne fagyassza be a reálnyugdíjat, ne akarjon a minimálbéreseknek is jutó megemelt családi pótlék helyett olyan családtámogatást, amely ismét a jobban keresőknek ad többet” – áll Lendvai Ildikó frakcióvezető közleményében.

Hozzátette: ha egységes magyar nemzetet akar, kezdje mindjárt az erdélyi magyarsággal. “Kérjen elnézést azért, mert a helyhatósági választásokon igyekezett kettéosztani őket, többé pedig legalább Erdélybe ne exportálja itthoni megosztó politikáját” – írta Lendvai Ildikó.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.