Belföld

A mosogatással volt elégedetlen a kánikula-kommandó

A Kánikula-kommandó elnevezésű ellenőrzés-sorozat első két hetében az élelmiszer-ellenőrző hatóságok 6003 előállító, kereskedelmi és vendéglátó egységet ellenőriztek - tartalmazza a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (MÉBiH) legfrissebb összegzése.

A felfedezett hiányosságok miatt az ellenőrök – részben más hatóságokkal végzett közös ellenőrzéseik alkalmával – 137 millió forint bírságot szabtak ki. Tíz esetben pedig a vizsgált “egységek” működésének felfüggesztésével szankcionálták a tapasztaltakat.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felügyelői az első két hétben végzett 1479 ellenőrzés során leggyakrabban elégtelen takarítással, szabálytalan mosogatási technológiával és személyi higiénével, a HACCP rendszer nem megfelelő alkalmazásával szembesültek.

A gyermekétkeztetés rendben van

A tapasztalt hiányosságok miatt eddig 220 esetben szabtak ki bírságot, 9 millió forintot. Az ellenőrzések során a vizsgált üzletek csaknem 17 százalékában találtak kifogásolnivalót. Két esetben olyan sokat, hogy az egységek működését fel kellett függeszteni.

Pozitívumként említi ugyanakkor a jelentés, hogy a gyermekétkeztetés vizsgálata során az ellenőrzött 69 táborban kirívó szabálytalanságot csupán egyetlen esetben tapasztaltak a felügyelők.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszer-ellenőrzési programja élelmiszer-biztonsági, állat-, és növény-egészségügyi, zöldség és gyümölcs minőség-ellenőrzési és borvizsgálati témaköröket tartalmaz. Ennek keretében a teljes élelmiszerláncot, a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás élelmiszer-biztonsági feltételeit vizsgálják a szakemberek.

22 ezerből 581 kifogás

Eddig 1563 helyen végeztek ellenőrzést, és az általuk megvizsgált csaknem 22 ezer tételből 581 bizonyult kifogásolhatónak. Több mint 16 tonna mennyiségben vontak ki élelmiszert – döntően hidegkonyhai és húskészítményeket – a forgalomból, elsősorban jelölési hibák, lejárt fogyaszthatósági és/vagy minőség-megőrzési idő miatt. Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök 18 millió forint értékben bírságoltak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az ellenőrzés-sorozat első két hetében 2961 melegkonyhás vendéglátóhely, cukrászda, italüzlet, egyéb vendéglátóhely – például pecsenyesütő, büfé – ellenőrzését végezte el. A kifogásolások aránya 63 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy 1882 egységben állapítottak meg a felügyelők valamilyen szabálytalanságot.

Rámentek a büfékre

Az ellenőrzött üzletkörök közül az italüzletek és az egyéb vendéglátóhelyek – büfék, pecsenyesütők, falatozók – ellenőrzése során tapasztaltak az átlagnál magasabb arányú szabálytalanságot. Az előbbieknél a kifogásolási arány 66 százalékos, az utóbbiaknál 65 százalékos volt.

Jellemző szabálytalanságok között szerepelt a hiányzó anyaghányad-nyilvántartás és beszerzési bizonylatok, a nyugtaadási kötelezettség megszegése, nem hitelesített vagy lejárt hitelesítésű mérleg használata, illetve a vásárlók anyagi megkárosítása – átlagosan 52 forinttal.

A vizsgálat során eddig összesen 110,58 millió forint bírságot róttak ki a felügyelők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik