Belföld

A szociális miniszter egyetért a borsodi vajdával

A fő irányvonalakban egyetértünk a vajdával, a részletekben is közel van az álláspontunk - nyilatkozta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter az Észak-Magyarországnak, azt követően, hogy a lap hírt adott a borsodi cigányvajda kezdeményezéséről.

A vajda az ország gazdasági, szociális és munkaügyi helyzetének javítása érdekében levelet írt a miniszterelnöknek.
Lakatos Attila szerint az ország leghátrányosabb helyzetű megyéiben állami vagy önkormányzati szerepvállalással alapítványokat kellene létrehozni.

Ezek célja a leszakadó megyékben élő, halmozottan hátrányos helyzetű emberek, családok munkához juttatása lenne, etnikumtól, nemtől, életkortól függetlenül, mert jelenleg ők egyetlen jövedelemforrással rendelkeznek: a segélyekkel.

Szűcs Erika a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lapnak elmondta: helyesli, hogy a magánszférát is érdekeltté tennék a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásában. Ezért is tervezi a szaktárca a Start régiókártya bevezetését, aminek lényege, hogy aki segélyezettet foglalkoztat, annak 3 évig nem kell az illető után járulékot fizetnie.

Az azonban vitatandó, hogy a foglalkoztatás szervezése alapítványokon vagy önkormányzatokon keresztül történjen-e, mert intézményi szerveződésnek lennie kell annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű emberek és a munkaadók igényei találkozzanak – olvasható a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik