Belföld

Hazahozták a hősi halált haltkatonát

Katonai tiszteletadás fogadta Magyarországon az Afganisztánban hősi halált halt Nemes Krisztián földi maradványait.

A posztumusz tűzszerész őrnagy földi maradványait szállító AN-26 katonai szállító repülőgép 16 órakor landolt a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén. A bázison jelen volt Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Havril András vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Tömböl László altábornagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

A katonai szállítógép Nürnbergből hozta Pápára Nemes Krisztián földi maradványait, Afganisztánból Németországba a német légierő gépe szállította a koporsót. A repülőgépről kiemelt koporsót gépjárműre helyezték, s a gépkocsit Szekeres Imre, Havril András, Tömböl László, a honvédség más vezetői, illetve a hozzátartozók kísérték – díszőrök sorfala között – a díszzászlóalj elé. Eközben a Magyar Honvédség Központi Zenekarának gyászindulója szólt. A katonai tiszteletadást követően a Himnusz hangzott el.

fotó: MTI

fotó: MTI

A koporsót szállító gépkocsit katonai kísérettel vitték ki a pápai repülőbázisról. Taligás Antal, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főosztályának munkatársa azt közölte a sajtó képviselőivel, miszerint a gyászoló család kérése az, hogy a sajtó ne adja közre a temetés helyszínét. A 32 éves Nemes Krisztián július 12-én Afganisztánban egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét. A tűzszerész századost a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz őrnaggyá léptette elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik