Belföld

Senki sem törődik a bérből élőkkel

Júliusban 38-18 arányban vezet a Fidesz a Nézőpont Intézet friss kutatása szerint. Gyurcsány Ferenc belső pozíciója bár erősödött, ez azonban a népszerűségi táblán nem látszik: csak Kókát sikerült megelőznie. Kósa Lajos a legnépszerűbb. Az emberek nem érzik, hogy bármelyik párt is törődne velük.

A nyár közepére tompult a márciusi népszavazás utáni aktivitás. A polgári oldalhoz csatlakozó hangulati szavazók elpártoltak, igaz, ők amúgy sem ígérték biztosra részvételüket egy „most vasárnapi” választáson – áll a Nézőpont Intézet és a Heti Válasz közös felméréséből.

Júliusi adatfelvétel szerint a nyolcmillió választópolgár 38 (júniusban 42) százaléka Fidesz-szimpatizáns, 18 (júniusban 19) százaléka pedig MSZP-támogató. Más a helyzet a 4,2 millió biztos szavazó körében: 52 (júniusban 54) százalékuk Fidesz-párti, s csak 19 százalékuk (változatlan) voksolna az MSZP-re. A Fidesznek tehát alig ártott, az MSZP-nek pedig alig használt a hetek óta tartó “előrehozott” kampány.

Forrás: Nézpont Intézet - Heti Válasz)

Forrás: Nézpont Intézet – Heti Válasz)

A szocialisták aktivitása viszont erősítette a pártelnök-kormányfő pozícióját. Júliusban érdekes átrendeződés zajlott: az “alternatívák” (Kiss Péter, Szili Katalin, Gráf József) népszerűsége kivétel nélkül csökkent, a Gyurcsányhoz közelebb álló utódjelöltek (Bajnai Gordon, Veres János) pedig erősödtek.

Egyik párt sem törődik velünk?

A válaszadók fele szerint egyik párt sem tartja szem előtt a bérből élők érdekeit, s egyikük sem küzd eléggé a korrupció ellen (igaz, e téren a Fideszben háromszor annyian bíznak).

Az MSZP erőssége a bársonyos semmittevés ellenére is még mindig a reformimázs – a Gyurcsánnyal azonosított reform szó azonban nem egyértelműen pozitív jelző – írja a Nézőpont Intézet és a Heti Válasz közös elemzése.

Kósa az első, Kóka az utolsó

A legfrissebb felmérés szerint továbbra is Kósa Lajos debreceni polgármester a legnépszerűbb. Őt Sólyom László, Dávid Ibolya és Szili Katalin követi, az ötödik helyet pedig Fodor Gábor csípte meg. Őket követi a Fidesz elnöke, Orbán Viktor.

De tartja pozícióját az élmezőnyben Rogán Antal is. Az MSZP és az egykori koalíciós partner SZDSZ prominensei az utolsó harmadba szorultak: Veres – Gyurcsány – Demszky – Kóka a sereghajtók négyes fogata. Továbbra is Gráf József a legnépszerűbb miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik