Belföld

Vérdíjat tűztek ki a magyar tűzszerészek fejére?

Egyes sajtóhírek szerint vérdíjat tűztek ki a magyar tűzszerészek fejére is, a hadügyminiszter válaszul a melegtől óvta a sajtót. Ugyanakkor a minisztérium nem hozná azt sem nyilvánosságra, ha tudna a vérdíjakról. A vizsgálóbizottság elindult.

Az RTL Klub kedd esti híradója arról számolt be, hogy a tűzszerészekre is vérdíjat tűztek ki Afganisztánban. Szekeres Imre ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: “Arra kérem a magyar média szereplőit, hogy a meleg és a hírhiány ne vezesse őket félre”.

Ugyanakkor azt is közölte: ha és amennyiben ilyen információ jutna birtokukba, akkor azt természetesen nem hoznák nyilvánosságra, hanem megfelelő katonai és titkosszolgálati lépéseket tennének.

Ha az RTL Klubnak vagy bármely más médiumnak ilyen információja van, akkor állampolgári kötelessége a megfelelő hivatalos szervek tudomására hozni azt – tette hozzá a miniszter.

Elindult a vizsgálóbizottság

Elindult Afganisztánba a Magyar Honvédség különleges vizsgálóbizottsága – közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Szekeres Imre emlékeztetett arra, hogy Nemes Krisztián tűzszerész szombaton bekövetkezett halála után utasította Havril András vezérezredest, hogy különleges vizsgálóbizottságot hozzon létre. A vezérkari főnök a feladattal Benkő Tibor vezérőrnagyot, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnok-helyettesét bízta meg, akinek az egy hónappal korábbi halálesetről is jelentést kell készítenie. A bizottság hazaérkezése után írásos jelentést nyújt be a vezérkari főnök számára.

A miniszter elmondta: a Benkő Tibor által vezetett testület – nemzetközi légihíd segítségével – várhatóan két-három napon belül megérkezik a magyar tartományi újjáépítési csoport táborába.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés honvédelmi bizottsága május 27-i ülésén jelentést hallgatott meg az afganisztáni biztonsági helyzetről és az afganisztáni feladatok biztonsági vonatkozásairól. Szekeres Imre akkor azt mondta, hogy minden békefenntartási feladat veszélyes. A magyar katonák akkor vesznek részt a feladatokban, ha arra kiképzik őket, az összes technikai feltétel rendelkezésre áll, valamint biztosított a többi nemzettel való együttműködés. A honvédelmi bizottság megerősítette, hogy az afganisztáni szerepvállalást konszenzus övezi a pártok részéről.

Panaszok a parancsnokra?

A Magyar Nemzet információi szerint több panasz is érkezett a tartományi újjáépítési csoport parancsnoka, Simon Attila ellen, akit azért hívtak haza, hogy jelentést készítsen az afganisztáni magyar tábor helyzetéről. A lap kedden arról írt, hogy értesülései szerint a parancsnokot egy ideig nem is küldik vissza a műveleti területre.

Szekeres Imre azt mondta: tudott arról, hogy a parancsnok Magyarországon van, hiszen az egy hónappal ezelőtt Afganisztánban elhunyt Kovács Gyula halálának körülményeiről készíti a jelentését. Ezért nem utazott vissza szabadsága után.

Sándor Tamás alezredes, a helyettese megfelelően látja el a parancsnoki feladatot. Mint mondta, Simon Attila ezredes parancsnokai döntik el, hogy a tapasztalatok kiértékeléséhez szükség van-e itthoni jelenlétére.

Vagyis az a következő hetekben derül ki, hogy Simon Attila visszamegy-e az afganisztáni táborba, vagy más feladatot kap. Megjegyezte ugyanakkor, hogy két hónap múlva a kint lévő katonák megbízatása, így a parancsnoké is lejár, hiszen félévente váltják az állományt.

Nemes Krisztián tűzszerész szombaton robbanásban vesztette életét Afganisztánban, miközben két házi készítésű robbanószerkezetet próbált felderíteni a Kunduzba vezető úton.
A 32 éves százados váltotta Afganisztánban a 30 éves Kovács Gyulát. A főtörzsőrmester, akit posztumusz hadnaggyá léptettek elő, egy hónappal ezelőtt halt meg, szintén egy bomba hatástalanítása közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik