Belföld

Ráborították az Auchanra a dinnyét

Dinnyetermelők több száz mázsa dinnyét borítottak szombat reggel az M5-ös autópálya fővárosi bevezető szakaszánál működő áruház parkolójába. A termelők érdekében Karsai József hétfőn tárgyal az áruház beszerzési vezetőjével.

Karsai József szocialista párti országgyűlési képviselő szerint hatalmas kárt okozott az Auchan áruházlánc a dinnyetermelőknek azzal, hogy 49 forintért árulja a dinnyét. A képviselő erről annak kapcsán beszélt, hogy a dél-békési választókerületének több dinnyetermelője több száz mázsa dinnyét borított szombat reggel az M5-ös autópálya fővárosi bevezető szakaszánál működő áruház parkolójába.

Tönkremenő dinnyék, tönkremenő termelők. Fotó: MTI

Tönkremenő dinnyék, tönkremenő termelők. Fotó: MTI

A multinacionális áruházlánc a 49 forintos akciójával Karsai szerint azt érte el, hogy a német és lengyel piacra szánt dinnye felvásárlási ára 26 forintra, a hazai piacra szánt termék ára pedig 20-22 forintra csökkent. Ilyen alacsony felvásárlási ár mellett tönkremennek a termelők – mondta Karsai József. A jó minőségű magyar dinnyét egyébként az országutak mentén – tapasztalatai szerint – legkevesebb nyolcvan forintért árusítják.

A képviselő szombat délelőtt telefonon beszélt az áruházlánc beszerzési vezetőjével, és abban maradtak, hogy hétfőn tárgyalnak egymással. A honatya azt szeretné elérni, hogy legalább 89 forintra emelkedjen a dinnye fogyasztói ára az áruházban. Ha nem sikerül megállapodni, akkor a jövő hét második felében folytatják a tiltakozást, és egyre több áruház parkolójában borítanak ki a dinnyét – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik