Belföld

Vasárnap folytatódik a sztrájktárgyalás

admin
admin

2008. 07. 11. 11:04

Nem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV-társaságok között a sztrájkkövetelésekről és a még elégséges szolgáltatásról a pénteki tárgyaláson. Az egyeztetést vasárnap folytatják.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke a pénteki egyeztetés után az MTI-nek elmondta, hogy a sztrájkbizottság áttekinti a helyzetet, mivel hamarosan lejár a kéthetes határidő. Július 1-jén ugyanis arról döntöttek: ha nem haladnak a tárgyalások, két héten belül, július 14-éig folytatják a munkabeszüntetést.

Úgy vélte, hogy a MÁV vezetése nem mer cselekedni. Szerinte a menedzsment jelentős része együtt érez a vasutasokkal, és elfogadhatónak tartja a követeléseket, mert tisztában van az ezeket kiváltó körülményekkel. Bárány Balázs szerint a vasútnak „nincs gazdája, enyészik”. Reméli, hogy a vasutasok is meglátják ezt, és tesznek annak érdekében, hogy a menedzsment merjen cselekedni.

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője az egyeztetés után elmondta: a vasúttársaságoknak nincs anyagi lehetőségük a VDSZSZ irreális követeléseinek teljesítésére. Reméli, hogy a szakszervezeti tagok is belátják, nincs értelme sztrájkolni.

A VDSZSZ eredeti követelése 10 százalékos többletbéremelés a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak a megajánlott 6,9 százalék felett, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetése valamennyi vasutas számára. Ez egészült ki azzal a követeléssel, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás, valamint azzal, hogy a munkáltató 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja a vártnál magasabb inflációt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.