Belföld

Nyilvános a melegfelvonulásáról készült jegyzőkönyv

A kormányszóvivő.hu portálon nyilvánosságra hozták az igazságügyi és rendészeti miniszter jelentését és a legfőbb ügyész tájékoztatását a július 5-i rendzavarásokról; e szerint a rendőrség törvényesen és kellő rugalmassággal járt el és figyelemmel volt arra, hogy a "Meleg Méltóság Menete" résztvevőit és az ellendemonstrálókat egymástól elválassza.

A rendőrség gondos biztosítási tervének és a nagy számban felvonuló rendőri erőknek köszönhetően a felvonuláson résztvevőket a tojásdobáláson kívül közvetlen fizikai erőszak, inzultus nem érte. A megfelelő rendőri biztosítást a felvonulás szervezői levélben köszönték meg a rendőrségnek – olvasható a kormányszóvivői iroda közleményében.

A jelentés megállapítja, hogy az erőszakos cselekmények túlnyomórészt a rendőrök ellen irányultak, e cselekmények elkövetői a bejelentett demonstrációk céljából biztosított területen kívül, szervezetten fellépő szélsőségesek voltak. A rendőrség a Hősök terén is eredményesen kezelte a rendzavarók erőszakos fellépését, annak ellenére, hogy a rendőri erők átcsoportosítása nem a kellő gyorsasággal történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik