Belföld

Melegfelvonulás: pénzbirság és letartóztatás

Négy személyt - közülük hármat jogerősen - pénzbírsággal sújtott, három ellen az eljárást megszüntette a melegfelvonulással összefüggésben a Pesti Központi Kerületi Bíróság Szabálysértési Csoportja. Egy embert letartóztattak.

A Fővárosi Bíróságbíróság közleményében azt írta: egy személyt 66 ezer, egy másikat 36 ezer, egy harmadikat 40 ezer, egy negyediket pedig 20 ezer forint pénzbírsággal sújtottak.

Valamennyiüket azért, mert a rendzavarás szabálysértését követték el. Eredetileg garázdaság miatt állították őket bíróság elé, de cselekményüket a bíróság rendzavarásnak minősítette, mert ” a rendzavarás, illetve garázdaság helyszínén a hatóság, azaz az intézkedő rendőr mint hivatalos személy intézkedésével szemben engedetlenséget tanúsítottak”.

Három személlyel szemben a garázdaság miatt indult eljárást megszüntette a bíróság, mert esetükben fennáll “a felelősséget kizáró ok: a cselekmény jogellenességében való tévedés”.

Egy férfit előzetesbe helyezték

Egy férfit előzetes letartóztatásba helyezett kedden a bíróság, akit felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy támogatója elleni erőszak bűntettével gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A férfi a gyanú szerint a melegfelvonulás idején történt rendbontások során egy biztonsági őrre támadt üveggel, amikor az egy földön fekvő, megtámadt rendőr segítségére sietett.

Az MTI értesülése szerint a férfi előzetes letartóztatását az indokolta, hogy önbíráskodás bűntette miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztésének időtartama alatt történt a gyanúsítás szerinti bűncselekmény.

Még két gyanúsított

A férfi mellett további két személyt gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, ők szabadlábon védekezhetnek.
A 2008. július 5-én lezajlott fővárosi rendezvények több helyszínén vált szükségessé rendőri beavatkozás, a biztosításban részt vevő rendőrök összesen 57 főt állítottak elő szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik