Belföld

Hiller Új tudása mögött az MSZP

Teljes a politikai támogatottsága az Új tudás programnak - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden újságíróknak az MSZP-frakció informális üléséről távozóban.

Mintegy két hónappal a 2008/2009-es tanévkezdés előtt teljes politikai támogatottságot tudok a hátam mögött, a frakció egyetért az Új tudás programmal és a magyar közoktatás további fejlesztésével – fogalmazott a miniszter.

Hiller István közölte, a program kapcsán szó volt a korai fejlesztésről, a tehetséggondozásról, a tartalomfejlesztésről és a pályakezdő pedagógusok bérpótlékáról is. Ez utóbbival kapcsolatban hozzátette: 2009-től léphet érvénybe a szabályozás.

Kétharmad, egyharmad

A szakminiszter elmondta, hogy a program finanszírozása kétharmadrészt európai uniós forrásból, egyharmadrészt magyar költségvetési forrásból áll.

“Azt remélem, hogy úgy mehetek majd augusztusban, szeptemberben a költségvetési tárgyalásokra, hogy a magyar közoktatás több pénzt kap, ez a pénz pedig az Új tudás program költségvetési része” – fogalmazott.

Tervezésen túl

Ismertetése szerint a kétórás vitához a frakciótagok közül sokan szóltak hozzá, ők úgy látták, hogy a kormányzat olyan programjáról van szó, amelynek nem a tervezése, hanem a megvalósítása folyik. Hiller István megjegyezte, a programot ellenszavazat nélkül támogatta az MSZP-frakció.

A kezdő pedagógusok bérére vonatkozó kérdésre Hiller István közölte, mint minden költségvetéssel kapcsolatos kérdés, így ez is 2009-től vezethető be. Pontos menetrend van, frakción belül ezekben a kérdésekben nincs már vita – tette hozzá.

Nem kötelező összevonni

Egy másik kérdésre a szakminiszter azt mondta, nem érte kritika a frakció részéről a természettudományos tárgyak összevonását. Hozzátette: ez egy nem kötelező döntés, hiszen ha egy intézmény úgy gondolja, hogy külön tanítja a kémiát, a fizikát és a biológiát, továbbra is megteheti.

Amelyik iskola úgy dönt, hogy komplexen oktatja ezeket a tantárgyakat, az európai uniós forrásokhoz, azaz pluszforrásokhoz juthat – mondta. Hiller István szerint ez az intézkedés nemhogy pedagógusleépítést hoz, hanem az óraszámok megtartása mellett újabb jól képzett tanárokat igényel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik