Belföld

Német lapok szerint szélsőjobboldali támadás volt Budapesten

Vadászat liberális politikusokra Budapesten címmel számolt be a Süddeutsche Zeitung hétfőn a budapesti melegfelvonulás elleni, szélsőjobboldalinak minősített támadásokról.

Budapesti keltezésű írásában a Süddeutsche Zeitung kiemelte, hogy a magyar főváros szombaton ismét szélsőjobboldali erőszak helyszíne volt. A támadások – mint a liberális napilap írta – a homoszexuálisok hagyományos parádéja ellen irányultak, amely az elmúlt tizenkét évben messzemenően zavartalanul zajlott le.

Ez alkalommal azonban szkinhedek támadtak rá a felvonulás részvevőire és a rendőrökre – emlékeztetett a lap, beszámolva arról is, hogy a szélsőjobboldali erők megtámadták és bántalmazták a felvonuláshoz csatlakozó Horn Gábort, a liberális SZDSZ vezetőségének tagját, Szetey Gábor, a homoszexualitását első magyar politikusként nyíltan vállaló volt államtitkár csak rendőrautóban tudott elmenekülni.

Az újság beszámolt arról is, hogy a „megszokott gyűlöletjelszavak” mellett a szélsőjobboldali támadók Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozását is követelték. A szocialista kormányfő népszerűtlen reformkísérletei miatt „a jobboldali gyűlölet” célpontja – fogalmazott a német napilap.

A Süddeutsche Zeitung beszámolt arról is, hogy a pogromhangulatot szélsőjobboldali körök készítették elő. Ennek kapcsán az újság emlékeztetett arra, hogy nem sokkal korábban gyújtóbombákkal támadtak rá egy homoszexuálisok által látogatott gőzfürdőre, s a „kurucinfo” nevű internetportál – amelyet a kormány már régóta be akar tiltani – felhívásokat tett közzé a felvonulás elleni támadásokra.

A szombati budapesti eseményekről rövid híradásban tudósított hétfőn reggel a Deutschlandfunk rádióállomás. A rádió beszámolt arról, hogy a támadások után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök keményebb intézkedéseket követelt a szélsőjobboldal ellen. A szélsőjobboldali erőszak nemcsak a rendőrség, a homoszexuálisok, a zsidók és a romák ellen irányul, hanem az egész társadalom ellen – idézte a Deutschlandfunk a magyar miniszterelnököt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik